Zakonom zaustaviti odmazdu protiv 'uzbunjivača'

Radiosarajevo.ba
Zakonom zaustaviti odmazdu protiv 'uzbunjivača'


Demokratska inicijativa za Evropu i partner Ministarstva pravde FBiH, Centar za odgovornu demokratiju Luna - Inicijativa za zaštitu uzbunjivača u BiH zajednički rade na izradi nacrta zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u institucijama, piše današnji "Dnevni avaz".

Tim Zakonom su predviđeni mehanizmi koji bi štitili prijavljivača korupcije od štetnih kadrovskih mjera.

„Ako se radi o uposleniku koji prijavljuje korupciju, želimo vidjeti kakve to odmazde slijede. Uglavnom se radi o promjeni sistematizacije, degradiranju uposlenika na niže radno mjesto, otkazu, mobingu, stvaranju neprijateljske atmosfere... I to sve iz osvete. Zakon bi takva djela trebao kažnjavati, a odmazdu tretirati kao krivično djelo“, istakao je Bojan Bajić, koordinator Inicijative za zaštitu uzbunjivača u BiH.

Naglasio je kako je vrlo zahtjevno napraviti nacrt ovog zakona i da zbog toga taj proces toliko dugo traje.

„U najboljem slučaju, početkom marta možemo imati model zakona za koji smatramo da je dobar i od marta počinju pregovori na svim nivoima kako da krene u proceduru. Odlično sarađujemo i s državnim i s federalnim institucijama i drago nam je što je pokazana otvorenost i aktivnost u rješavanju ovog problema“, dodao je Bajić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak