Zajedničkim radom do poboljšanja položaja Romkinja

Radiosarajevo.ba
Zajedničkim radom do poboljšanja položaja Romkinja

Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ Tuzla, danas je u Sarajevu predstavilo regionalni projekt „Aktivna inkluzija i prava Romkinja na zapadnom Balkanu“ koji se implementira u partnerstvu sa Care NWB.

Cilj projekta je ravnopravan socio-ekonomski položaj Romkinja u BiH putem njihove aktivne participacije u donošenju odluka, jer su Romkinje u BiH, Crnoj Gori i Srbiji izložene višestrukoj diskriminaciji po osnovu pripadnosti nacionalnoj manjini, po osnovu spola, socijalnog porijekla ili statusa.

Projekt su na pres-konferenciji predstavile Jadranka Miličević iz Care NWB, Indira Bajramović iz Udruženja žena Romkinja „Bolja budućnost“ Tuzla i  Snježana Mirković „Romska djevojka“ iz Prnjavora, javila je Fena.

„Smatramo da samo zajedničkim radom na čitavom Balkanu može doći do poboljšanja položaja prije svega Romkinja, a svakako da ćemo pokušati raditi i s Romima i s mladim ljudima, muškarcima, zato što smatramo da su oni velika kočnica položaja Romkinja u njihovoj zajednici“, rekla je Jadranka Miličević iz Udruženja Care NWB International.

Dodala je da ovaj projekt ima i dio koji se odnosi na političku participaciju Romkinja u bh.društvo jer „moramo ih prihvatiti kao sebi jednakima i ravnima, ne možemo smatrati u beskonačnoist da su Romi „neki drugi“ nego da ih prihvatimo kao ravnopravne građane i građanke BiH, Srbije i Crne Gore“.

„Ove tri države su već razvile nacionalne strategije za Rome putem okvira „Dekade inkluzije Roma“ i njihovom procesu pridruživanja EU“, kazala je Mirković i dodala da su nedavna istraživanja pokazala da su ove politike većinom srodno-slijepe, tako da je svrha projekta jačanje ženskih romskih organizacija da promoviraju rodno senzitivne nacionalne akcione planove i da prate njihovu provedbu.

Indira Bajramović je naglasila da su ženske organizacije uspostavile jake koalicije sa šest romskih i četiri neromske organizacije civilnog društva u tri ciljane države, a te organizacije lobiraju i zagovaraju pozitivne promjene položaja žena u političkom i javnom životu BiH, Srbije i Crne Gore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak