Zagreb: Grad u kojem možete popričati sa živim povijesnim osobama (FOTO)

Radiosarajevo.ba

„Servus, gospon! Ljubim ruke, milostiva“ pozdrav je koji će vam, ako se prošećete gradskim centrom, uputiti likovi Zagrebačkog vremeplova.

Povijesni likovi u izvornim nošnjama projekt su Turističke zajednice kojim se nastoji oživjeti zaboravljena povijest grada, educirati domaće i zabaviti strane turiste koji se s njima obavezno fotografiraju, piše Anadolu Agency (AA).

U sklopu projekta Zagrebački vremeplov Turističke zajednice Grada Zagreba na gradskim ulicama oživljeni su poznati likovi iz 19. stoljeća koji su ostavili dubok trag u povijesti grada, ali i neki likovi iz legendi, predaje ili literature.

Uz bana Josipa Jelačića, Mariju Jurić Zagorku, Antuna Gustava Matoša, Ljudevita Gaja, sve odreda poznate povijesne osobe, susrest ćete i poštara, kolportera, a tu je i gradski čuvar iz 17. stoljeća koji pazi da suknje gradskih „frajlica“ nisu prekratke, da se „piljarice“, prodavačice na tržnici, ne posvade, da se ne pljune na pod, itd.

„Interakcija je dobra sa svima, kako domaćim i stranim turistima, tako i sa Zagrepčancima koji su oduševljeni jer se oživljava već zaboravljena gradska baština“, kaže Sanja Pandurić uživljena u ulogu prve hrvatske novinarke i književnice Marije Jurić Zagorke.

Sanja kaže kako je stari zagrebački pozdrav „servus“ zapravo rimski pozdrav i u prijevodu znači „sluga“. „Moj naklon“, reći će gospoda, „ljubim ruke“ će reći poštar, a čest pozdrav je „bok“ izveden navodno od njemačkog pozdrava „Mein Buecken", u značenju „moj naklon“.

Manda, djevojka iz najpoznatije legende o tome kako je Zagreb dobio ime, šeće se glavnim trgom ruku pod ruku s prepoznatljivim banom Jelačićem koji oko pasa ima zadjenutu sablju i šešir s perom, sličan liku na spomeniku.

„Legenda kaže kako je neki vojnik na povratku iz rata jako žedan i umoran prolazio današnjim trgom gdje je na izvoru vidio djevojku Mandu i rekao: Mando, dušo zagrabi. Ona mu je iz vrča dala vode. Od riječi ¨zagrabi¨ nastala je riječ Zagreb, a od ¨Mando, dušo¨ ime Maduševac gdje je danas fontana“, kaže Ida koja s vijencem od bršljana i cvijeća oko glave predstavlja Mandu.

Antun glumi bana Josipa Jelačića po kojem se zove glavni zagrebački trg. Jelačić je sredinom 19. stoljeća ukinuo kmetstvo, bio je, kaže, visoko obrazovan i znao šest jezika, bio je dobar i spretan vojnik i govornik.

Svi likovi prije nego iziđu na ulicu prolaze edukaciju kako bi se mogli uživjeti u svoj lik te znatiželjnima ispričati sve o sebi. Ovo je još jedna kamenčić u bogatom mozaiku zagrebačke turističke ponude kojom se turiste nastoji što dulje zainteresirati i zadržati u gradu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak