Zadnja faza obnove Vijećnice u punom jeku

Radiosarajevo.ba
Zadnja faza obnove Vijećnice u punom jeku

Četvrta, ujedno i posljednja faza obnove Vijećnice, jednog od najreprezentativnijih i najljepših zdanja u Sarajevu, u punom je jeku, a zidovi ove građevinske ljepotice svakim danom dobivaju svoje staro ruho.

Ekipa Dnevnog avaza sa šefom gradilišta Hamedom Osmankovićem obišla je Vijećnicu, a prema njegovim riječima, ova faza radova koštat će oko pet miliona eura (izmešu 9 i 10 miliona KM):

 

“Ova faza podrazumijeva sve unutrašnje radove, od postavljanja parketa, do pločnika, keramike...”

On ističe da je slikanje najzahtjevniji dio posla. Na tim radovima angažirano je oko 30 ljudi.

“To je posao koji traži koncentraciju, optimalne vremenske uvjete i temperaturu i mora se raditi bez žurbe. Za sada je sve uredu, trudimo se da zatvorimo sve prostorije do zime da ih možemo grijati”, dodao je Osmanković.

Što se tiče boja i nijansi koje se koriste, kaže Osmanković, maksimalno se trude da budu iste kao i originalne: “Tražila se razna dokumentacija, nešto je bilo na planovima za gradnju. Uzimane su stare razglednice, fotografije, TV snimci, a neka dokumentacija stigla je iz inozemstva. Također, gdje god je ostalo sačuvanih dijelova stare fasade, njih smo ostavili.”

U obnovu Vijećnice do sada je uloženo oko 11 miliona eura, većinom donacija nekoliko evropskih zemalja i gradova. Otvorenje je planirano u maju naredne godine svečanim koncertom Bečke filharmonije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak