Zabranjeno potpisivanje peticije za Alispahića

Radiosarajevo.ba
Zabranjeno potpisivanje peticije za Alispahića

Prof. dr. Ivo Komšić, dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu, zabranio je da se u holu ovog fakulteta potpisuje peticija podrške Fatmiru Alispahiću.

Kako je obavijestilo zeničko Udruženje AKOS, jedna od organizacija koja stoji iza peticije, Komšić je organizacije obavijestio da „u skladu sa članom 7. stav 6. i članom 43. Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, na fakultetu nije dozvoljeno političko organizovanje i djelovanje, te ne postoji zakonski osnov da se udovolji zahtjevu.“

Organizatori potpisivanja peticije jesu udruženja ”Mladi muslimani” (Sarajevo), ”Svitanje” (Sarajevo), AKOS (Zenica), ”Demus”, ”Tesnim” (Sarajevo), ”Selam” (Zenica), ”Liga za Sandžak” (Sarajevo), ”Knjiga-izvor” (Zenica) i KC ”Karneol” (Zenica)

Sa portala Radiosarajevo.ba smo kontaktirali dekana Komšića, ali bez uspjeha.

Inače, ova grupa je zahtjev uputila jučer, 16. maja, i njim je tražila odobrenje za potpisivanje peticije u holu fakulteta danas, 17. Maja, u vremenu od 11 do 14 sati. Tekst peticije glasi: ”Tražimo ukidanje nezakonite i diskriminatorske odluke Nastavno-naučnog vijeća Filozofskog fakulteta u Sarajevu kojom se mr. sc. Fatmiru Alispahiću – u ime ideološke nepodobnosti – oduzima pravo da doktorira na fakultetu na kome je diplomirao i magistrirao”.

Organizatori potpisivanja navode da neće odustati od iste i naknadno će obavijestiti o datumu i lokaciji na kojoj će se peticija potpisivati.

Vezano: Enver Kazaz: Alispahić je nestručan, a ne nepodoban

Zeleni i crveni

Peticija protiv diskriminacije Fatmira Alispahića

Poziv Fatmiru Alispahiću da doktorira u Novom Pazaru

Nečastivi na Filozofskom fakultetu

Fatmir Alispahić o Srbima, Holokaustu i pederima

Ima li Fatmir Alispahić pravo doktorirati? 

Treba li humanistika biti humana? 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak