Zabraniti biciklima vožnju po prirodi?

Radiosarajevo.ba
Zabraniti biciklima vožnju po prirodi?

Ljubitelji biciklizma sa područja Sarajeva, upozoravaju na spornu odredbu koja bi se mogla naći u novom Zakonu o zaštiti prirode F BiH. U Nacrtu zakona, o kojem je u toku javna rasprava, stoji:  

Član 14.
Radi sprječavanja nanošenja šteta na prirodi zabranjeno je na područjima izvan naselja i izvan svih vrsta cesta, poljskih puteva, uređenih staza i poligona za vožnju (test vožnje, cross vožnje, off-road vožnje, sportske, takmičarske i promotivne vožnje, te njima slični oblici korištenja), voziti, parkirati ili organizirati vožnje vozilima na motorni pogon i biciklima osim u slučajevima obavljanja službene dužnosti, poljoprivrednih, šumarskih ili drugih dopuštenih djelatnosti, odnosno kada je to u skladu s ovim Zakonom i drugim propisima.

Sarajevski biciklisti zalažu se da se iz ove odredbe isključe bicikli, jer bi u protivnom to značilo da je zabranjen brdski biciklizam i sve vožnje biciklima po prirodi. Naime, u BiH praktično da i ne postoje uređene staze za biciklizam, te bi, stoga, donošenje ovakve odredbe potpuno onemogućilo razvoj ovog sporta u BiH.

Javna rasprava
U toku je javna rasprava povodom Nacrta Zakona o zaštiti prirode. Rasprave se, u periodu od 16. do 24. maja sprovode na nekoliko turistički atraktivnih, ali široj javnosti manje dostupnih lokacija.

Već su održane rasprave u Kulen Vakufu i na Vlašiću, a predstoji:

- Ponedjeljak, 21. maja u Srebreniku, u motelu Lovac, u 11,00
- Srijeda 23. maja u Hutovom blatu, u hotelu Karaotok, u 11,00
- Četvrtak 24. maja  na Trebeviću, u Napretkovom domu, u 11,00

Ministrica okoliša i turizma F BIH Branka Đurić, koja je raspisala javnu raspravu, očito nije vodila računa ni o tome da lokacije i termini rasprave budu prilagođeni široj javnosti. Sve su rasprave najavljene u radno vrijeme, što odgovara isključivo onima koji se o prirodi brinu 'za platu'. Rekreativci i 'amaterski' ljubitelji prirode morali bi prekinuti svoje radno vrijeme i uputiti se na navedene destinacije kako bi iskazali svoje mišljenje.

Uprkoso ovoj ograničavajućoj okolnosti, sarajevski i mostarski biciklisti pozivaju sve pristalice ovog sporta da se u srijedu i četvrtak u što većem broju odazovu pozivu na javnu raspravu u nastojanju da se iz spornog 14. člana Nacrta isključe biciklisti.  

Mostarski biciklisti bi trebali da u srijedu 23. maja u 11,00 sati dođu u hotel Karaotok u Hutovom blatu, a sarajevski biciklisti u četvrtak 24. maja u 11,00 u Napretkov dom na Trebeviću.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak