'Zaborav ubija' Andreja Đerkovića postavljen u Istanbulu

Radiosarajevo.ba
'Zaborav ubija' Andreja Đerkovića postavljen u Istanbulu

Sarajevski umjetnik Andrej Ðerković postavio je svoj rad Zaborav ubija i u Istanbulu.

Rad Zaborav ubija je tokom mjeseca jula i augusta postavljen na različitim lokacijama na cijeloj teritoriji grada Istanbula, od glavne pješačke ulice Istiklal, preko kvartova Beyoğlu i Beşiktaş na evropskoj, Üsküdar i Kadıköy na azijskoj strani, dok je centralno mjesto bio historijski kvart Çukurcuma, u kojem se nalazi Muzej nevinosti, nazvan po istoimenom romanu dobitnika Nobelove nagrade za književnost, Orhana Pamuka.

Uz obostrano zadovoljstvo autora i direktora Muzeja, Orguna  Karaoglua, dva primjerka rada Zaborav ubija donirana su za privremenu Kolekciju Muzeja.

Istanbul je tako nastavio listu gradova kao što su Sarajevo, London, Amsterdam, Zagreb, Ženeva, Antverpen, Marseille, Barcelona, Dubrovnik, Banja Luka, Mostar, Istanbul, Vukovar, Ljubljana, Nikšić, Split, Beograd, Skopje, Bratislava, Podgorica, Beč, San Marino, Hamburg, Paris u čijim je muzejima, galerijskim ili javnim prostorima, ovaj rad predstavljen.

Rad Zaborav ubija nastao je 2005. godine na 10. obljetnicu pada Srebrenice, te u nedostatku ozbiljnjijih razmišljanja o našoj prošlosti. On je istovremeno reakcija na agresivnu kampanju protiv pušenja (koja je u nekim zemljama propisana zakonskom regulativom), u današnje vrijeme kada riječ smrt postaje jedna od sasvim uobičajenih riječi iz novinarskog vokabulara.

Na kutiji cigareta sarajevske DRINE umjesto oznake Pušenje ubija se nalazi naznaka Zaborav ubija. Rad koji je urađen u saradnji sa Fabrikom Duvana Sarajevo pod visokim pokroviteljstvom asocijacije Majke enklava Srebrenica i Žepa, i posvećen je onima koji misle, da pušenje ubija više no ljudska um, a i nama koji mislimo da oni tako ne misle.

Rad je premijerno prikazan u Sarajevu u okviru zvaničnog obilježavanja desetogodišnjice pada Srebrenice, te istog dana u Londonu, a poslije i u Amsterdamu, Zagrebu, Ženevi, Antverpenu, Marseille, Barceloni, Dubrovniku, Banja Luci, Mostaru, Istanbulu, Vukovaru, Ljubljani, Splitu i Beogradu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak