'Zabarikadirani' Meša Selimović i Ismet Mujezinović

Radiosarajevo.ba
'Zabarikadirani' Meša Selimović i Ismet Mujezinović


Više od 200 renomiranih muzeja, umjetničkih galerija, biblioteka i akademskih institucija iz cijelog svijeta, među kojima su i oni iz zemalja bivše Jugoslavije, u ponedjeljak je uzelo učešće u međunarodnoj kulturnoj kampanji kojom je počelo obilježavanje 4. marta, Dana solidarnosti muzeja u BiH, javlja Tip.ba.

Svjetski muzeji se danas solidarišu sa Zemaljskim

Riječ je o prvom projektu međunarodne platforme CULTURESHUTDOWN i akciji pokrenutoj zahvaljujući snazi pojedinaca, a kojim se podsjeća, prije svega na haotično stanje koje vlada u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Svjetskoj se kampanji pridružila se i Tuzla, tačnije studenti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Odsjek za bosanski jezik i književnost, koji su simbolično plakatima 'zabarikadirali' kipove Ismeta Mujezinovića i Meše Selimovića.

FOTO: Tip.ba

 

Profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli Mirsad Kunić mišljenja je da je u proteklom periodu probleme sa kojima se susreću brojne kulturne institucije u našoj zemlji, među kojima i Muzej istočne Bosne u Tuzli, više prepoznalo obično građanstvo, nego li političari. 
 
''Nije potrebno naglašavati da je Zemaljski muzej u Sarajevu najvažnija institucija u BiH, ali moram podsjetiti da zbog politike i malo haotičnog stanja nestaje još pet ili šest sličnih kulturnih institucija na državnom nivou. Mišljenja sam i da su naši obični građani svjesni svega toga, ali na žalost, tamo gdje se odlučuje o sudbini ovih institucija nedostaje svijesti'', naglasio je Kunić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak