Za v.d. rektora imenovan Faruk Čaklovica

Radiosarajevo.ba
Za v.d. rektora imenovan Faruk Čaklovica

Vlada Kantona Sarajevo sa današnje sjednice uputila je oštre riječi kritike prof. dr Muharemu Avdispahiću, rektoru Univerziteta u Sarajevu kojeg je na ovu poziciju imenovala prethodna Vlada i kojem se ova, aktuelna, protivi: više o slučaju i na ovom LINKU. Također, Vlada Sarajeva svoju je podršku dala Faruku Čaklovici.
„Najstariji univerzitet u Bosni i Hercegovini po prvi put u svojoj historiji zatvara vrata i odbacuje evropske integracije kao put razvoja, zaustavljajući projektne aktivnosti u ime interesa pojedinaca“, saopćeno je iz Vlade

„Istovremeno, vodeći računa o nužnosti funkcioniranja Univerziteta i nemogućnosti postojanja pravnog vakuma, v.d. Upravnog odbora su za vršioca dužnosti rektora Univerziteta u Sarajevu imenovali prof. dr Faruka Čaklovicu, vodeći se nastojanjem zadržavanja kontinuiteta rada ove institucije i povratka u ovom radu na stanje legaliteta.

Time je, formalno, okončano stanje pravne krize na Univerzitetu u Sarajevu. Stvarno, to stanje još uvijek traje, jer je prof. dr. Muharem Avdispahić zaposjeo prostor Rektorata i još uvijek ga kontrolira“, navodi se u saopćenju Vlade.

Ovim se aludira na prošlosedmičnu situaciju, kada su članovi tek imenovanog UO došli da održe sjednicu u prostorije Rektorata. Ipak, kako se doznaje, rektor Avdispahić sve ih je izbacio i zaključao prostorije.

„Smatramo da Rektorat koji se uspostavlja mijenjanjem brava, zaustavljanjem međunarodnih projekata, uskraćivanjem prava zaposlenicima i fizičkim obezbjeđivanjem putem usluga zaštitarskih agencija, nema budućnost. Od koga zaštitari agencije Nova gama štite prof. Muharema Avdispahića i druge? Od kolega profesora, od studenata, od Vlade Kantona, od građana?“, zaključuje se u saopćenju Vlade Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak