Za rahatluk treba malo: džezva, fildžani, agdali kolač i ljudi

Radiosarajevo.ba
Za rahatluk treba malo: džezva, fildžani, agdali kolač i ljudi

Merak kojim se nekada okupljala čitava porodica oko sinije za vrijeme ručka zadržao se danas još možda u pokojem planinskom domu, staroj seoskoj kući ili kod vjernih čuvara tradicije.

Sinija je simbol jednog drugog vremena gdje se čitava porodica držala na okupu i ručala sjedeći na podu oko drvenog okruglog stolića kratkih nogu, a u zapadnim dijelovima Bosne poznatog još kao sofra, piše Izmojekuhinje.com

U ramazanskim danima posebno se prisjećamo dana koje smo provodili na okupu. Slatkoća postojanja i jednostavnosti. Vreo hljeb, porumenio, domaćica stavlja na siniju, još uvijek toplota i dim iz njega, a djeca ga kidaju rukama.

Hrana je domaća, bosanska i u tom slučaju sve je preukusno, dovoljni su umaci od sira (topa), krompir iz sača, pita i ljudi oko sinije. Sve vrlo brzo nestaje.

Za rahatluk treba malo. Još samo fildžan, džezva i neki agdali kolač...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak