Za petnaest dana fasada Vijećnice u starom sjaju

Radiosarajevo.ba


Kako je ranije najavio Ferhad Mulabegović, jedan od autora idejnog projekta obnove Vijećnice, radovi koje GP Bosna izvodi na fasadi ovog istorijhskog objekta trebali bi biti završeni početkom oktobra.

Ovo su nam potvrdili i radnici koji već rade na uklanjanju skela sa Vijećnice. Fasada ovog kulturno-historijskog spomenika Bosne i Hercegovine će u punom sjaju zasjati za petnaestak dana.

Obnova Vijećnice radi se u četiri faze. Prva je počela 1996. godine, a finansirala je Vlada Republike Austrije sa 1.5 miliona tadašnjih njemačkih maraka. Cilj ovih radova bio je zaustavljanje daljeg propadanja ove građevine.

Evropska Komisija s 4.5  miliona njemačkih maraka finansirala drugu fazu obnove koja je počela 2002. godine u okviru koje je urađena vertikalna i horizontalna statičnost objekta.

 

Vrijednost treće faze radova, koja je počela 2009. godine, je 2,26 miliona eura, od čega je milion eura darovala Kraljevina Španija,a  u finansiranju su učestvovali i gradovi kao što su Beograd, Zagreb, Podgorica, Prag i Budimpešta... U okviru nje su urađeni grubi građevinski radovi, obnova dijela krova, kamenorezački radovi na fasadi objekta...

U toku je i četvrta faza radova, u okviru koje će biti završena stolarija i oprema za salu Gradskog vijeća, što će biti urađeno najbliže originalnom izgledu iz 19. stoljeća.

Vijećnica bi trebala biti otvorena u maju 2014. godine.

Nastanak Vijećnice

Izgradnja sarajevske Vijećnice počela je 1892. godine, za vrijeme austro-ugarske vladavine Bosnom i Hercegovinom. Počeo ju je graditi Aleksandar Wittek, ali ovaj Čeh nije dočekao njen završetak. Preminuo je u maju 1884. godine u Grazu. Vijećnicu je završio Ćiril Iveković, a otvorena je 22. avgusta 1896. godine.

Prvobitno je Vijećnica bila zgrada tadašnje gradske uprave i tadašnje gradske administracije. U vrijeme socijalizma Vijećnica je služila kao zgrada, kako je već rečeno, Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak