Za direktora Dobraču su roditelji učenika – 'ulica'

Radiosarajevo.ba
Za direktora Dobraču su roditelji učenika – 'ulica'

Centri civilnih inicijativa (CCI) upozoravaju javnost na neprihvatljivo ponašanje predsjednika Udruženja direktora osnovnih škola Kantona Sarajevo i direktora sarajevske Osnovne škole „Musa Ćazim Ćatić” Hamze Dobrače, koji je, ovih dana, reagujući na nova zakonska rješenja koja idu u pravcu depolitizacije osnovnog školstva i davanja većeg uticaja roditeljima na izbor direktora škola u koje idu njihova djeca, izrekao niz skandaloznih kvalifikacija.
„Naprosto je nevjerovatno da direktor jedne škole može izgovoriti rečenicu: Ovim se direktno podilazi volji roditelja. Pa kome da se 'podilazi', nego roditeljima?“

„Opcija prema kojoj bi svi roditelji učenika škole birali kandidata značila bi da ga je izabrala ulica”, kazao je direktor Dobrača.

U saopćenju CCI-ja podsjeća se da ovakva kvalifikacija ne vrijeđa samo roditelje, već dezavuira samu demokratiju.

Posebna Dobračina fotelja

„Po direktoru Dobrači, poslanike, načelnike i predsjednike u ovoj zemlji ne biraju građani, nego – ulica! I pritom je u redu da se tako odlučuje o ljudima koji upravljaju državom i sudbinom svih nas, ali nije u redu da se tako odlučuje o Dobračinoj fotelji?“

Centri civilnih inicijativa ostaju pri stavu da su roditelji – a ne direktori i političari - ti koji najviše brinu za budućnost svoje djece i koji su najzainteresiraniji za to da se njihovoj djeci omoguće najbolji uslovi školovanja, te da stoga oni, roditelji, treba i da imaju mogućnost da, na demokratski način, izaberu direktora škole u koju idu njihova djeca.


„Svi mi koji imamo djecu u školama, dobro znamo u kakvom se stanju većina njih nalazi. Kao što dobro znamo ko je i kako, dosad, birao direktore škola. Zato bi stvarno bila stvar elementarne pristojnosti da se pojedinci manu demagoških fraza o stručnosti, dok brane svoje lične interese i položaj na koji ih stručnost nikad nije dovela.

Vrijeme je

Želimo depolitizirano školstvo. Želimo dobro uređene i organizovane škole, sa kvalitetnim obrazovanjem. Želimo škole čije će osoblje, na čelu sa direktorom, brinuti, prije i iznad svega, o interesu djece“, zahtijevaju iz CCI-ja.

U saopćenju je zaključeno kako je vrijeme da se konačno stane u kraj tretiranju direktorskih fotelja kao dijela stranačkog plijena koga između sebe dijele izborni pobjednici. „I vrijeme je za direktore koji će voditi računa ne o političarima, ni o zaposlenima u školama, nego o djeci i njihovom interesu. I koji će za taj svoj rad 'polagati račune' roditeljima te djece.“

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak