Za deset dana otvara se azil za pse

Radiosarajevo.ba


Za 10 dana bi u okviru Zemljoradničke zadruge Ilidža, u Gladnom polju kod Sarajeva (nalazi se sa desne strane, nekoliko minuta vožnje nakon Mostarskog raskršća i kružnog toka ka Rakovici i Kiseljaku), trebalo biti otvoreno sklonište za napuštene pse. Općina Ilidža uplatila je potporna sredstva kako bi sklonište moglo početi sa radom.

„Projekat izgradnje skloništa u Gladnom polju pokrenula je Zemljordanička zadruga Ilidža sa udruženjem za zaštitu životinja Avlijaneri te je ponuđen Općini Ilidža, koja je dala podršku u izgradnji, a također će dati podršku i u održavanju pasa sa područja te općine koji će biti smješteni u skloništu. Sklonište ima kapacitet da primi stotinu pasa plus 50 pasa koji bi tu bili na hospitalizaciji (oporavak od sterilizacija i kastracija i sl.), a već ustaljenim akcijama udomljavanja udruženja Avlijaneri, kao i podrškom ostalih udruženja očekujemo da ćemo udvostručiti broj pasa koji će u toku godine proći kroz ovo sklonište“,  izjavio je za Radiosarajevo.ba Almir Džanković, direktor Zemljoradničke zadruge Ilidža.

Zemljoradnička zadruga u ovom slučaju pružit će smještaj za pse, dok će udruženje Avlijaneri vršiti nadzor nad psima te raditi na udomljavanju pasa.

Do sada su izgrađeni boksovi za pse, a trenutno se radi podno grijanje, keramika, odvodi i antibakterijska podloga. Pri kraju su i kupaonica, operaciona sala, sala za preglede te kancelarija za vođenje evidencije, kao i boksovi za hospitalizaciju pasa i karantinski boksovi.

„Povodom otvaranja ovog skloništa, sazvana su sarajevska udruženja za zaštitu i dobrobit životinja Help Animals, Av-Mau, Život i Prijatelji životinja, sa kojima je dogovoreno da prikupe informacije o najproblematičnijim psima na određenim lokacijama. Zbog malog kapaciteta skloništa, u suradnji sa Općinom Ilidža te veterinarskom inspekcijom, izvršit će se se selekcija najkritičnijih slučajeva koji će biti primljeni u sklonište“, izjavio je za Radiosarajevo.ba Adnan Smailbegović, predsjednik Avlijanera.

Općina Ilidža će većim dijelom finansirati opstanak ovog skloništa, dok će udruženje Avlijaneri obezbijediti dodatnu hranu i ostala potrebna sredstva.

Ovo sklonište će biti otvoreno za javnost te su dobrodošli svi ljudi koji žele da se druže sa psima i prošetaju ih te na taj način pomognu njihovoj socijalizaciji i udomljavanju.

Samo provođenje zakona riješit će problem pasa

Ništa od azila za pse u TZ Kampus
Potpisan sporazum o sufinansiranju azila za pse
Prolongirano otvaranje azila za životinje u Prači
Šta je u 2011. učinjeno po pitanju napuštenih pasa


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak