Za čistu Miljacku trebaju stotine miliona maraka

Radiosarajevo.ba
Za čistu Miljacku trebaju stotine miliona maraka

Za rješavanje problema zagađenja Miljacke potrebno je uraditi 110 različitih projekata, čija se vrijednost mjeri stotinama miliona maraka.

Prema rezultatima studije koju je uradila Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA), za rješavanje problema slivova rijeka Milljacke, Zujevine, Dobrinje, Željeznice, dijela Bosne... napravljena su 274 projekta vrijedna 900 miliona maraka.

"Riječ je o veoma studioznom i važnom dokumentu u 25 knjiga koji je rađen u protekle dvije godine. Trenutno smo u fazi pojedinačnih konsultacija za realizaciju ovih projekata. Cilj je uključiti što veći broj zainteresiranih strana koje mogu pomoći. Međunarodni izvori finansiranja daju od 85 do 90 posto sredstava za ovakve projekte, dok se ostatak osigurava lokalnim sufinansiranjem", rekao je za Avaz.ba projektni menadžer ove agencije Siniša Obradović.

Miljacka je godinama zagađena, prije svega zbog dotrajalog kanalizacionog sistema, a u rijeci se, osim smeća, nerijetko mogu vidjeti i različite zagađujuće pjenušave materije.

"Ovim projektima tretirani su kanalizacioni i vodovodni sistem, poljoprivreda, ekologija, klimatologija, šumarstvo, naseljenost, odnosno oblasti koje su u direktnoj vezi s kvalitetom voda u riječnim slivovima",  pojasnio je Obradović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak