Vule uspješno operisan u Zagrebu

Radiosarajevo.ba
Vule uspješno operisan u Zagrebu

 Lokalni pas sa Mojmila, Vule, kojeg su u noći sa subote na nedjelju građani pronašli sa gotovo prepolovljenom donjom vilicom - uspješno je operisan.

"Operacija je završena oko 17:30h, vilica i zubi su u potpunosti spašeni i sve je rekonstruisano. Vule se sada budi iz anestezije, ugrađena mu je sonda za hranjenje i smješten je u bolnicu. Doktor je prezadovoljan kako operacija protekla", izjavila je za Radiosarajevo.ba Dijana Topalović, jedna od građanki koja je brinula o Vuletu.

Podsjetimo, povrijeđenog Vuleta je pronašla Irma Kadić, koja je odmah pozvala i Dijanu Topalović. Na licu mjesta se pojavila i policijska patrola koja nije željela ništa da učini. Nakon više bezuspješnih pokušaja da se dobije bilo koji veterinar u Sarajevu, konačno se odazvao Milan Mihajlov iz RS, koji je psu pružio prvu pomoć, ustanovio da je povreda nanešena oštrim predmetom te ga smjestio u svoju ordinaciju. Ujutru je urađen RTG koji pokazao da je vilica gotovo odsječena i da je gangrena već počela. Pas je bio sterilisan, uredno vakcinisan i nije bio agresivan, navela je Topalović za Radiosarajevo.ba.

U ponedjeljak ujutro kontaktiran je veterinar Haris Čustović koji je pojasnio da u Sarajevu, zbog nedostatka neophodnog materijala i alata, nije moguće izvršiti operaciju koja bi Vuletu spasila život. Nakon dodatnog informiranja, odlučeno je da se Vule odveze u Zagreb kod jednog od najpoznatijih veterinara u regionu dr. Žarka Ćirića.

"Poslali smo mu slike i dr. Ćirić je kazao da ga može spasiti. U roku od nekoliko sati, pokrenuli smo akciju prikupljanja neophodnih novčanih sredstava i uspjeli. Skupili smo 300 eura. Inače, ovakva operacija košta 500 eura, ali je dr. Ćirić rekao da će, zbog čitave situacije, naplatiti samo materijal za operaciju" pojasnila je Topalović za Fenu.

Vuleta su u Zagreb odvezli stanovnici Mojmila, Alen, Irma i Vinko.

Još jedan slučaj zvjerstva nad uličnim psima

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak