Vrijeme u narednom periodu: Kraj ljeta i početak jeseni trebao bi biti mnogo ugodniji

Radiosarajevo.ba
Vrijeme u narednom periodu: Kraj ljeta i početak jeseni trebao bi biti mnogo ugodniji

Prethodnih nekoliko dana skoro cijeli prostor Bosne i Hercegovine obilježile su izuzetno visoke temperature. Tokom ljeta temperature su dostizale vrijednosti i do 40 stepeni - u Mostaru, a građani očekuju da će ih mjesec septembar bar malo "poslužiti".

Kako je za portal Radiosarajevo.ba kazao Nedžad Voljevica, šef odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, u narednom periodu se očekuje postepeni pad temperatura,

"Što se tiče visokih temperatura koje u posljednje vrijeme izazivaju probleme, ne samo našim sugrađanima nego i svim Bosancima i Hercegovcima, možemo reći da se u narednom periodu očekuje postepeni pad, uz dašak svježine u dane vikenda.

Scenarij će biti sličan, u toku radne sedmice bit će svježije, ali bez padavina, dok se u dane vikenda očekuju određene količine padavina. Osvježenje će uglavnom biti u vidu nižih temperatura. Padavina generalno neće biti nešto pretjerano. Najviše će ih biti u Hercegovini, negdje oko 20 litara, a one će lagano opadati idući prema sjeveru", kazao je agrometeorolog Voljevica.

Naredne sedmice temperature će biti nešto niže i u prosjeku će se kretati negdje oko 20-ak stepeni, a povremeno će biti sjevernog strujanja koje neće dozvoljavati padavine.

Kako je istaknuo za naš portal Voljevica, ovo ljeto nije rekordno, ali je pri samom vrhu. Tropske noći prave najviše problema, jer su generalno duže. 

"U Mostaru je šest dana bilo preko 40 stepeni celzija, dok ispod noći temperatura nije padala ispod 20. U Sarajevu je pak bilo preko 40 dana s maksimalnom temperaturom oko 30 stepeni, a 9 dana s temperaturom preko 35 stepeni celzija. Nismo imali mnogo tropskih noći, možda jednu ili dvije tokom jula i augusta", zaključio je naš sagovornik.

Inače, kraj ljeta i početak jeseni trebao bi biti mnogo ugodniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak