'Vrbe na Plavoj vodi posječene na zahtjev građana'

Radiosarajevo.ba
'Vrbe na Plavoj vodi posječene na zahtjev građana'


Petnaestak vrba na 'Plavoj vodi' u Travniku posječeno je u nedjelju i ovo poznato historijsko-turističko obilježje Travnika još zasigurno dugo vremena neće biti isto.

'Plava voda' je jedno od poznatijih obilježja vezirskog grada Travnika, a nalazi se u samom ulasku u grad, neposredno u blizini tvrđave Stari grad. U sklopu 'Plave vode' se nalazi i restoran u kojem možete pojesti ćevape i popiti poznatu 'Lutvinu kahvu'.

Nakon što su društvene mreže i medije preplavili negativni komentari i kritike upućene odgovornima za ovaj događaj, portal Radiosarajevo.ba je odlučio saznati i drugu stranu priče.

Posječena stabla na 'Plavoj vodi' su bila bolesna

Nakon što smo kontaktirali vlasnika restorana 'Plava voda', Edina Nuhbegovića, rečeno nam je kako su stabla posječena iz razloga što su bila stara i bolesna, te su kao takva, predstavljala opasnost za građane i posjetitelje 'Plave vode'.


Incijativa Travničana za sječu drveća

Danas se medijima obratio i načelnik Općine TravnikAdmir Hadžiemrić, koji je kazao da je sječa drveća urađena planski, u okviru inicijative građana koji su tražili da se opasno drveće ukloni i u drugim dijelovima grada.

''Vođeni iskustvom od prije sedam, osam godina kada je grana koja je pala kod Doma zdravlja u Travniku ubila dijete, građani su odlučili uputiti zahtjev općini za uklanjanje opasnog drveća u užoj gradskoj zoni Travnika'', kazao je Admir Hadžiemrić, dodavši kako je općina, nakon što je napravila tender, izabrala izvođače i krenula sa sječom opasnog drveća od Kalibunara do Plave vode. 

Hadžiemrić dodaje da veći zahvati ovog tipa nisu rađeni u Travniku već godinama, te da je bilo konačno vrijeme da nadležni učine nešto po pitanju drveća koje predstavlja opasnost za građane, stoga su zajedno sa biologom iz Zavičajnog muzeja Travnik napravili prijedlog prioritetnih intervencija na starom drveću i suhim granama na području općine Travnik.

Dvije hitne intervencije prošle godine

Općina je i prošle godine na području 'Plave vode' imala dvije hitne intervencije u kojima su posječene tri vrbe: jedna se sječa dogodila na zahtjev građanke kojoj je staro stablo prijetilo rušenjem na krov kuće. Drugo se stablo usljed vjetra polomilo i palo na ogradu i prostor groblja na 'Plavoj vodi', a prije toga je sa istog drveta grana koja je pala uništila vozilo jednog posjetitelja 'Plave vode'.

''Dakle, sve ovo je urađeno na zahtjev građana Travnika. Poučeni svim negativnim iskustvima od ranije, odlučili smo se na tu aktivnost, jer se radilo o starom, suhom drveću koje se jednostavno moralo ukloniti'', kazao je Hadžiemrić.

Stabla počela da devastiraju i podlogu

Načelnik Općine Travnik je istakao kako je lično sa biologom iz Zavičajnog muzeja Travnik dva puta posjetio 'Plavu vodu', kako bi procijenili postoji li mogućnost da se neko od stabala ostavi na životu. No, to nije bilo moguće, budući da su, pored toga što su predstavljala opasnost za građane, stabla svojom debljinom počela i da devastiraju podlogu na kojoj su se nalazila.

''Morate znati da ovo nismo uradili zato što to nekom treba ili zato što neko misli da zna bolje od drugih, uostalom - ovo je i za nas dodatni trošak''zaključio je Hadžiemrić, istakavši kako će nove vrbe ponovo biti posađene, te da će sađenje zamjenskih stabala biti obavljeno u razmacima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak