Vratila se legenda: Vokal Iron Maidena stigao u Sarajevo!

Radiosarajevo.ba

Legendarni frontmen Iron Maidena, Bruce Dickinson stigao je u Sarajevo.

Dickinson radi na prvom dijelu dokumentarnog filma povodom 20. godišnjice od gostovanja benda u ratnom Sarajevu. Preostalo je da on još snimi svoj dio za film, koji potom ide u montažu.

Prije godinu dana, tačnije  13. decembra 2014. godine je održano obilježavanje 20 godina od nezaboravnog koncerta u Sarajevu.

Chris Dale: Heavy Metal pod opsadom 3. dio

Chris Dale: Heavy metal pod opsadom 2. dio

Heavy metal pod Opsadom: Vrištalo je Sarajevo s nama

 

Naime, te 1994. godine, u Sarajevo je došao Bruce Dickinson sa svojim bendom i održao je koncert za ljude koji su u tom momentu već više od dvije godine pod opsadom, granatama, te agresijom i terorom uz nedostatak hrane, vode i struje. Na ovom obilježavanju godišnjice je zvanično najavljeno snimanje dokumentarnog filma o tom događaju, koji će konačno pokazati kako je zapravo došlo do organizacije tog koncerta i kroz šta je sve prošao bend da bi se probio u opkoljeni grad, te ono najvažnije, šta je taj koncert značio za građane ratnog Sarajeva. 

Bruce Dickinson je engleski muzičar, pilot i voditelj/urednik  radio i tv emisija. Najpoznatiji je kao pjevač benda Iron Maiden. Muzičku karijeru je počeo nastupajući u malim pubovima početkom sedamdesetih. Značajniji početak karijere bilježi 1979. godine kada počinje raditi sa bendom Samson sa kojima snima dva albuma a u Iron Maidenu počinje pjevati 1981. godine kao zamjena dotadašnjem vokalu Paul DiAnnu. Sa Iron Maidenom debitira na albumu The Number Of The Beast koji objavljuju 1982. godine. Već osamdesetih godina, Bruce dickinson dobija titulu jednog od najboljih heavy metal vokala na svijetu. 

1993. godine Bruce Dickinson napušta Iron Maiden kako bi se posvetio solo karijeri. Godinu dana kasnije, sa bendom dolazi u opkoljeno Sarajevo i svira koncert u Bosanskom kulturnom centru; 1999. godine Dickinson se vraća u Iron Maiden.

Pored muzičke karijere, Bruce Dickinson je poznat i kao zaljubljenik u vazduhoplovstvo. Jedno vrijeme je radio kao pilot na komercijalnim letovima za Astraeus Airlines te čak pilotirao avionom Boeing 757 – Ed Force One kojim je Iron Maiden išao na turneju. Nakon što je zatvorena kompanija Astraeus Airlines, Bruce Dickinson otvara svoju kompaniju za održavanje letjelica i trening pilota nazvanu Cardiff Aviation.

U periodu od 2002. do 2010. godine, bio je urednik i voditelj emisije na BBC Radio 6, a za Discovery Chanel  je snimao dokumentarne emisije o avionima. 

Pored ljubavi prema muzici i avionima, Bruce Dickinson se bavi pisanjem knjiga i mačevanjem. Bio je reprezentativac Velike Britanije u mačevanju te je vlasnik kompanije koja se bavi distribucijom opreme za mačevanje, a zove se Duellist. Također, 2013. godine je pokrenuo i proizvodnju piva sa Robinsons Brewery - pivo se zove Trooper (prema pjesmi Iron Maidena)... 

Ipak, ovdje je riječ o njegovom dolasku u opkoljeno Sarajevo i održavanju koncerta pod granatama. Mi s nestrpljenjem čekamo da se film pojavi u distribuciji te da iz prve ruke čujemo priču tih muzičara kojima nije bio problem pokupiti opremu i krenuti u zaraćenu zonu.  

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak