Vojni penzioneri ujedinjeni u borbi za svoja prava

Radiosarajevo.ba


Vojni penzioneri danas su, pet minuta nakon podneva, otpočeli trosatne proteste pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu. Kiša nije spriječila borce iz svih krajeva Bosne i Hercegovine da dođu u glavni grad i izraze nezadovoljstvo povodom Vladine odluke kojom je Federalni zavod PIO umanjio penzije za 15 posto svim vojnim penzionerima penzionisanim po federalnim propisima.

''Ovo nije politički skup i ne želimo trošiti vrijeme na priču o političarima. Naši stavovi su jasni i poručujem svima da ćemo istrajati. Jedinstveni smo, ogorčeni i spremni ići do kraja dok se naši zahtjevi ne ispune'', kazao je Ismet Harbinja, predsjednik Udruženja penzionera vojnih osiguranika i voditelj protesta.

''Vratiti zakonom stečena prava''

Moderator protestnog skupa bio je predsjednik Skupštine Udruženja Elvedin Žiško.

"Naša zakonom stečena prava vratićemo na ovaj ili onaj način, ovo se više ne može tolerisati. Stanje boračke populacije generalno, katastrofalno je godinama. Političari su se umiješali, rasporedivši borce u veliki broj manjih udruženja i organizacija koje kontrolišu i rade šta hoće. Zašto niko ne spominje naše saborce koji su odvedeni u Guantanamo, a kasnije vraćeni bez izvinjenja?

Zašto niko ne reaguje na povrat vojnih stanova srpskim vojnim licima dok su naši borci podstanari", pita se Žiško.

Nada u promjenu odluke

I borci su razočarani, rijetki su voljni bilo šta govoriti a nadaju se promjeni odluke.

''Došli smo jer vjerujemo da će biti bolje. Složni smo i naš glas će se još čuti. Ne vjerujem da će iko od nadležnih doći i saslušati nas ali to nas neće obeshrabriti'', kazao je za portal Radiosarajevo.ba Safet Brkić, borac iz Zenice.

Protesti će trajati do 15:00 sati. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak