Vojni penzioneri nisu zadovoljni usvojenim zakonom

Radiosarajevo.ba
Vojni penzioneri nisu zadovoljni usvojenim zakonom


Usvojeni zakon o povoljnijem penzionisanju nije naišao na odobravanje Saveza udruženja vojnih penzionera u FBiH , jer nije uvažen amandman da vojni osiguranici budu izostavljeni iz ovog zakona.

''Savez udruženja vojnih penzionera ne slaže se sa osnovama na kojima počiva ovaj zakon, a to su po principu od jednih uzmi da bih dao drugima, te činjenicom da će vojni osiguranici biti znatno oštećeni jer će njihova primanja biti znatno umanjena u odnosu na dosadašnja a što je Vlada FBiH svojom “prljavom kampanjom” vješto prikrila, navodi se u saopćenju Saveza udruženja vojnih penzionera u FBiH.

Savez udruženja vojnih penzionera smatra da je ovaj zakon neprovodljiv i u suprotnosti sa opštim Zakonom o PIO/MIO i da će nakon podnošenja masovnih tužbi od oštećenih, nanijeti ogromnu štetu Federalnom zavodu PIO/MIO i budžetu FBiH, javila je Fena

Nismo zadovoljni načinom na koji je usvojen zakon u Predstavničkom domu uz činjenicu da nam nije data mogućnosti učešća u raspravi. Velika većina delegata je tokom rasprave oštro kritikovala predložene odredbe zakona, ali su ipak na kraju po nalogu svojih šefova partije i pod okriljem prijetnji od MMF-a glasali za predloženi zakon.

Savez udruženja vojnih penzionera u FBiH izražava zahvalnost klubovima HDZ BiH, HDZ 1990 i SDA, koji su prepoznali sve manjkavosti ovog zakona, ukazali na njegove loše strane i katastrofalne posljedice.

Posebno ističemo napore koje su uložili  poslanici Nadarević i Čavara u očuvanju digniteta časnih vojnika, podoficira i oficira čije zasluge u ratu nisu ništa manje od onih koje treba uvesti u pravo'', kaže se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak