Vogošća i u 2013. godini bez trolejbusa

Radiosarajevo.ba
Vogošća i u 2013. godini bez trolejbusa


Kako trenutno stoje stvari, Vogošća ni u 2013. godini neće dobiti trolejbusku liniju, iako su iz Ministarstva saobraćaja KS najavili rekonstrukciju ove mreže.

Ministar Bubica smatra da bi uvođenjem novih trolejbuskih linija smanjili zagađenost zraka štetnim plinovima koje emitiraju vozila s pogonom na fosilna goriva.

Resorni ministar Jusuf Bubica, u razgovoru za Dnevni avaz istakao je kako u budžetu nemaju dovoljno novca za proširivanje trolejbuske mreže. Kako je istakao Bubica, stručnjaci preduzeća GRAS dostavili su Ministarstvu projekat prema kojem je za sanaciju trolejbuske linije za Vogošću potrebno 9.100.000 KM.

"Međutim, za taj projekt mi nemamo novca, ali opet zavisi od toga hoće li u kreiranju budžeta za 2013. godinu biti planiran novac za ove namjene", kazao je Bubica.



Projekat obnove trolejbuske linije za Vogošću predviđa popravku oštećenih stubova, postavljanje napojnih kablova, ugradnju osam kilometara nove trolejbuske kontaktne mreže te sanaciju teško oštećenih elektrovučnih podstanica Hotonj i Vogošća.

Adis Šehić, vršilac dužnosti direktora GRAS-a, u razgovoru za Dnevni avaz, istakao je kako već postoji potrebna infrastruktura trolejbuske linije za Vogošću te da neće biti potrebno ulagati mnogo novca.

Kako je istakao Šehić za obnovu ove linije potrebni su  kontaktna mreža i kupovina dodatnog broja vozila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak