Vodostaj Miljacke na minimumu. Na površini vode kamenje i zelene alge, u zraku neprijatan miris

3
Radiosarajevo.ba

Vodostaj rijeke Miljacke, u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, su na pojedinim mjestima na najnižem nivou.

Na Vrelu Bosne, popularnom izletištu Sarajlija, nema slapova, a izvorište podsjeća na baru, zbog suše koja traje već nekoliko mjeseci.

Neprijatan miris kanalizacije se širi duž sarajevskih rijeka, a umjesto patki, uz obalu se u mulju hrane vrane.

Nova usluga: Narodno Pozorište Sarajevo omogućava kupovinu ulaznica online

Rijeka Miljacka definitivno je jedan od simbola, kako grada Sarajeva, tako i cijele Bosne i Hercegovine. Novi simboli Miljacke postali su - prljavština, zelenilo i smeće koje se nagomilava u njoj.

U ljetnom periodu Miljacka se ističe po još jednoj negativnoj stvari. Sušni period koji je krenuo početkom septembra, smanjio je vodostaj, a sudeći prema fotografijama koje je zabilježio Nedim Grabovica, fotoreporter portala Radiosarajevo.ba - vodostaj Miljacke dostigao je minimum.

Ukoliko ovih dana krenete Obalom Kulina bana, Maka Dizdara ili niže Vilsonovim šetalištem, uvjerit ćete se u jednu ružnu sliku Miljacke.

Trava izbija iz suhog korita, dok se alge suše na kamenju, koje se u normalnim okolnostima nalazi pod vodom.

Akademik Muriz Spahić: Zašto presušuju naši izvori i rijeke?!

Obalom Miljacke se širi i neugodan miris, tako da je obala rijeke, koja je mnogima mjesto susreta, šetnje i romantičnih sastanaka, postala mjesto koje će zaobilaziti koliko god je to moguće.

Sarajevo je 2012. godine imalo približno isti broj sušnih dana u ljetnom periodu, ali je te godine bilo oko dva metra snijega na Bjelašnici, te da se prema svim parametrima ovo smatra "ekstremnom sušom".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak