Voda u Sarajevu poskupljuje za 25 posto

Radiosarajevo.ba
Voda u Sarajevu poskupljuje za 25 posto


Vodosnabdijevanje nije nimalo draga riječ građanima Sarajeva. Već godinu dana mnogi se suočavaju sa redukcijama vode poslije ponoći, a često se dešava da vode u nekim naseljima ne bude ni preko dana.

Ipak, očekuje nas poskupljenje vode! Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo pokrenulo je proces utvrđivanja ekonomskih cijena komunalnih usluga, što uključuje snabdijevanje vodom kao i odvod otpadnih voda.

Vlada Kantona formirala je nezavisno, stručno tijelo koje treba da utvrdi ekonomske cijene ovih usluga, javlja Fena.

"KJKP ViK je poslalo ovom tijelu svu traženu dokumentaciju i podatke poslovanja i ostaje da čekamo da komisija obavi svoj posao", rečeno je ovoj agenciji u Vodovodu i kanalizaciji.

Očekivano povećanje cijene vode po kubnom metru je za 25 posto, a što bi, kada se uračuna i odvod otpadnih voda, PDV te porez na zaštitu voda, dovelo do ukupne cijene od 1,52 KM.

Glavni grad Bosne i Hercegovine ima velike probleme sa snabdijevanjem vodom jer je cijeli sistem jako star i dotrajao, pa se tako, prema nekim analizama, gubi čak i do 70 posto vode. Za obnovu mreže neophodni su krediti Svjetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, ali su njihovi uslovi povećanje cijena vode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak