Vlada KS utvrdila prijedlog zakona o lokalnoj samoupravi

Radiosarajevo.ba
Vlada KS utvrdila prijedlog zakona o lokalnoj samoupravi

Vlada Kantona Sarajevo je danas utvrdila Prijedlog Zakona o lokalnoj samoupravi Kantona Sarajevo, kojim se utvrđuju nadležnosti jedinica lokalne samouprave u skladu sa federalnim Zakonom o principima lokalne samouprave.

U nadležnosti općina, po ovom zakonskom rješenju, predviđeno je osnivanje, upravljanje, finansiranje i unapređivanje ustanova osnovnog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

U roku od godinu dana po donošenju zakona morat će se uskladiti zakoni spomenute oblasti sa ovim zakonom, kao i preuzimanje osnivačkih prava sa Kantona na općine.

Po predloženom Zakonu, općinama i Gradu Sarajevo, kao jedinicama lokalne samouprave, data je mogućnost da osnivaju, grade i upravljaju objektima namijenjenim kulturnim i sportskim sadržajima.

Također, Zakonom je predviđena izgradnja, upravljanje, finansiranje i unapređivanje lokalne/općinske infrastrukture, a iz nadležnosti lokalne samouprave izuzete su nadležnosti koje se odnose na komunalnu djelatnost koji imaju zajedničku nedjeljivu infrastrukturu (vodosnabdijevanje, kanalizacija, grijanje, distribucija gasa, javni saobraćaj, javna rasvjeta, groblja koja nisu lokalna).

Ovom Prijedlogu zakona prethodile su brojne rasprave svih subjekata na koje se zakon odnosi, a konačnu riječ o ponuđenim zakonskim rješenjima dat će zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo.

Prijedlog zakona o proglašenju Zaštićenog pejzaža Trebević

Na današnjoj sjednici Vlade KS utvrđen je i Prijedlog zakona o proglašenju Zaštićenog pejzaža Trebević koji se donosi u svrhu stavljanja pod pravnu zaštitu područja koje se odlikuje izuzetnom geo-morfološkom, hidrološkom i biološkom raznolikošću (floristička i faunistička) te kulturno-historijskim vrijednostima.



Donošenjem predloženog Zakona, osim pravne zaštite prirodnog naslijeđa, stvorit će se osnovi za uspostavu institucionalnog i cjelovitog upravljanja čitavim prostorom i kontinuirani nadzor i kontrola postupanja unutar zaštićenog područja.

Nakon provedene konkursne procedure, Kantonalna Vlada je donijela rješenje o imenovanju predsjednika i članova Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, nakon što je prethodno razriješila predsjednika i članove spomenutog upravnog odbora koji su bili u mandatu vršioca dužnosti.

Vlada je sa dnevog reda današnje sjednice povukla Odluku o utvrđivanju cijena toplotne energije te istovremeno zadužila ministre prostornog uređenja, finansija te socijalne zaštite da zajednički pripreme materijal koji će u potpunosti definisati socijalni aspekt spomenute odluke, saopćeno je iz Pres-službe Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak