Vlada KS-a će za zgradu ASU izdvojiti 1,9 miliona KM

Radiosarajevo.ba


Završena je građevinska konstrukcija zgrade Akademije scenskih umjetnosti (ASU) u Sarajevu, potvrdio je ovo za Oslobođenje dekan ASU Zijad Mehić

Zgrada Akademije imat će površinu 5.500 kvadratnih metara, od čega 4.600 kvadratnih metara korisnog prostora za studente i nastavnike. Osim kabineta, bit će osigurane i prateće prostorije, kao što su mala i velika scena, vježbaonice za glumu, prostorije za postprodukciju, mali TV studio i drugi sadržaji.

"Mi smo zadovoljni i sretni jer se sve odvija planiranom dinamikom. Svjesni smo da Vlada Kantona Sarajevo ne može sama snositi troškove i oni će u ovoj godini osigurati 1,9 miliona maraka. Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo sprema tender za slijedeću fazu kako bi se zgrada građevinski zatvorila. Vlada KS-a uzet će kredit kako bi nastavili raditi u punom kapacitetu. Moramo završiti fasadu, postaviti prozore i vodovodne i kanalizacione cijevi i ostale instalacije. To bi trebalo biti završeno do kraja godine", rekao je Mehić.

Nakon toga, trebali bi krenuti takozvani fini radovi, a to će zajedno sa opremanjem koštati pet miliona maraka.

"Krenut ćemo u akciju da tražimo novac putem evropskih fondova i planiramo obići sve ambasade u Sarajevu i tražiti finansijsku podršku kako bi ubrzali radove", istakao je Mehić.



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak