Vlada FBiH: Hitno naći sredstva za 7 institucija kulture

Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH: Hitno naći sredstva za 7 institucija kulture

Federalni ministri kulture i sporta i obrazovanja i nauke dostavili su Vladi informacije o stanju u kojem se nalazi sedam institucija kulture u Bosni i Hercegovini sa neriješenim formalno pravnim statusom i to Zemaljski muzej BiH, Historijski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti, Umjetnička galerija BiH, Kinoteka BiH, Nacionalna i univerzitetska biblioteka i Biblioteka za slijepe i slabovidne osobe.

U Informaciji je konstatirano da se ove institucije nalaze u izuzetno teškoj materijalnoj situaciji i da su pred zatvaranjem ili su kao Zemaljski muzej BiH već zatvorene za javnost.

Osnovni razlog nastale situacije je neriješeno pitanje osnivača ovih institucija.

Vlada FBiH je naložila Federalnom ministarstvu kulture i sporta, Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke,Federalnom ministarstvu pravde i Federalnom ministarstvu finansija da imenuju po dva predstavnika u radnu grupu koja ima zadatak izrade prijedloga zakona kojim bi se trajno riješilo pitanje osnivačkih prava za pet institucija.

Na osnovu ove informacije, Vlada FBiH je zadužila federalna ministarstva obrazovanja i nauke i kulture i sporta da Federalnom ministarstvu finansija dostave zahtjev za izdvajanje sredstava kao hitnu podršku za rad ovih institucija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak