Vlada će do ujutro osigurati dio javnog saobraćaja

Radiosarajevo.ba

Prema posljednjim informacijama, dio radnika se razišao iz GRAS-ovog dvorišta, smijenjeni direktor pozvao je sindikat da odstupi od štrajka, a Vlada je najavila da će do ujutro osigurati dio javnog saobraćaja.



Navodno su i četiri autobusa, nešto prije 20 sati u petak, 11. januara, napustila garažu i uključila se u saobraćaj: odluku su donijeli vozači naklonjeni novoizabranom v.d. direktoru Hasana Bašiću.

'Još večeras ćemo pokrenuti prigradske linije'
Jusuf Bubica: Ne vidim razlog za štrajk
Adis Šehić: Učiniću sve samo da građani ne ispaštaju

19.35
Kako javlja naš reporter, navodno će protiv organizatora današnjeg štrajka biti podignute krivične prijave.

19.20 Ministar saobraćaja KS Jusuf Bubica za portal Radiosarajevo.ba je izjavio da ne vidi razloga za štrajk, "osim ako sindikat ne želi biti i zaštitnik radnika, i izvršna vlast". Dodao je i da se radi o političkoj odluci.

19.18 Hasan Bašić, novoimenovani direktor izjavio je novinarima kako je, on je stava, za sve (i opet) kriv sindikat koji "vedri i oblači", te je istakao kako su "u godinu dana promijenili pet direktora". Dodao je Bašić da će poštovati odluku Vlade, koju je pozvao da mu obezbijedi način za rad.

Također, naglasio je da će se saobraćaj uspostaviti u što kraćem roku, jer "ima dovoljan broj radnika koji hoće da rade", ali nije mogao precizirati kada.

19:08 Vlada Kantona Sarajevo će u narednim satima razmotriti situaciju nastalu stupanjem radnika KJKP Gras u štrajk i vidjeti šta je moguće učiniti kako bi do jutra osigurali bar djelimično funkcioniranje javnog gradskog prijevoza.

Po mišljenju premijera KS-a Suada Zeljkovića, problem time neće biti riješen, jer već 15 godina su na sceni ''anarhija i kriminal određenih ljudi koji tamo zarađuju poene, bilo materijalne ili političke''.

''Suštinski, ovo je pitanje da li država može funkcionirati legalno ili će se time baviti neformalne grupe. Poruka koja ode nakon ovoga će definitivno pokazati ko vlada u Sarajevu'', smatra Zeljković.

19:06  Reporteri Radiosarajevo.ba javljaju kako kolone radnika, koje danas nisu na smjeni, i dalje pristižu u GRAS

19:04 Zamjenik predsjednika sindikata komunalne privrede FBiH Adnan Himzanija kazao je za Fenu kako su radnici Grasa imali loša iskustva s Bašićem koji je već obavljao tu funkciju, te da je štrajk odgovor na prekršeni dogovor koji je jučer postignut.

''Taj čovjek je prije dvije godine napravio "Srebrenicu" u Grasu i mi nećemo dozvoliti da se to ponovo desi. Problemi radnika Grasa su brojni, ali ako Bašić bude povučen s funkcije direktora za sve ostalo ćemo se dogovoriti'', tvrdi Himzanija.

18.55 Prisutnima se obratio i dosadašnji v.d. direktora Adis Šehić koji je poručio kako nije dobio informaciju da je smijenjen i da mu nije jasno zašto je smijenjen. Istaknuo je kako je zadovoljan što ima ovoliku podršku radnika, ali da ne želi da zbog njega "ispaštaju ni građanke i građani Sarajeva, ni radnici GRAS-a".

18.43 Posljednji autobusi s redovnih, udaljenih linija pristižu u krug firme. Prisutni radnici našim su reporterima kazali kako su sva vozila povučena s linija.

18.49
Velika je gužva i u GRAS-u, gdje pored radnika i policije, stiže i sve veći broj predstavnika medija.

18.37 Kolone ljudi,
još uvijek bez informacije da GRAS štrajkuje, čekaju na sarajevskim stanicama. Velike su gužve u gradu.

18.35
Veliki broj policajaca nalazi se u blizini GRAS-a, kao i na prilaznim raskrsnicama.

18.30 Kako javljaju reporteri portala Radiosarajevo.ba, koji se nalaze na licu mjesta, radnici GRAS-a međusobno se optužuju za nerad, te je cijela situacija u remizi sarajevskog GRAS-a izuzetno napeta.
Nadzorni odbor danas je imenovao Hasana Bašića za v.d. direktora GRAS-a, ali Sindikat komunalne privrede i radnici koji na čelu GRAS-a više ne žele vidjeti Bašića stupili su u štrajk, piše portal Dnevnog avaza.

Skoro svi tramvaji, trolejbusi i minibusi pristižu u Remizu gdje se okupilo više stotina radnika koji traže ispunjenje njihovih zahtjeva.

"Od ovoga trenutka zahtjevamo od Vlade KS da napokon kaže ko je pokrao GRAS i ko ga je doveo na prosjački štap. U Vladi ima i onih koji su to uradili. Što se tiče Hasana Bašića, on je Radovan Karadžić za GRAS", rekao je za Dnevni avaz predsjednik Sindikata komunalne privrede Adnan Himzanija, te istakao da vlada želi da uvuče "Centrotrans" u javni prijevoz u Kantona Sarajevo.



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak