Vjesnici proljeća na Bjelašnici

Radiosarajevo.ba


Nakon više kišnih dana, kratkotrajni sunčani period je ovog vikenda omogućio proljeću da u Bosni i Hercegovini pokaže svoje najljepše darove. Na Bjelašnici, gdje proljeće dolazi nešto kasnije, već se mogu naći kaćuni, jagorčevina i drugo bilje koje najavljuje proljeće, javlja Agencija Anadolija.

Planina Bjelašnica se nalazi u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine, smještena jugozapadno, na udaljenosti od 25 kilometara od Sarajeva. Do nje je planina Igman, na kojima je održan veći dio takmičenja XIV Zimskih olimpijskih igara u alpskim i nordijskim disciplinama, kao i skokovima. Na najvišem vrhu, na 2067 metara nadmorske visine, podignuta je 1894. godine meteorološka stanica, koja je ujedno i najviša stalno nastanjena tačka u Bosni i Hercegovini. 

Na olimpijskoj ljepotici se snijeg, inače, zadržava do kasnog proljeća, a u nekim dijelovima čak i preko ljeta. Iako se vjeruje kako se proljeće na Bjelašnici može osjetiti tek polovinom mjeseca maja, kako svjedoče i fotografije agencije Anadolija, priroda se polako budi, čak uprkos oštroj klimi ovog kraja.

Na Bjelašnici mogu se već naći vjesnici proljeća, koji se uspijevaju probiti kroz ostatke snijega.

 

Vrh Bjelašnice još je pod velikim snijegom i nema sumnje da će tako biti do ljeta, jer ''sunce se ovdje docnije rađa i ranije zalazi''.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak