Vjerske zajednice preče od škola

Radiosarajevo.ba
Vjerske zajednice preče od škola

Vijećnici Naše stranke u općini Novo Sarajevo su najavili da će na sjednici Općinskog vijeća, koja će se održati 28. decembra, tražiti pojedinačno izjašnjavanje o amandmanima na prijedlog budžeta za 2012. godinu. Amandmani se tiču poboljšanja prostornih i materijalnih uvjeta u školama.

U prijedlogu budžeta za 2012., Općina Novo Sarajevo planira izdvojiti 100.000 KM za finansiranje vjerskih zajednica na području ove općine. U istom prijedlogu, finansijska podrška za nabavku opreme za osnovne škole nisu planirana "zbog nedostatka sredstava". Ovo je samo jedan od primjera kršenja zakonskih obaveza općine, koja je, kako je definisano Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju, dužna raditi na poboljšanju prostornih i materijalnih uvjeta u školama na svom području, a istovremeno, nijedan zakonski akt je ne obavezuje da finansira rad vjerskih zajednica.

Predstavnici Naše stranke će na sjednici tražiti izdvajanje sredstava za opremanje osnovnih škola s područja Općine Novo Sarajevo u iznosu od 80 hiljada KM. Naša stranka će tražiti i da se u budžetu osigura iznos u visini 20 hiljada KM za finansiranje vanškolskih aktivnosti, posebno zbog činjenice što bi se predviđenim sredstvima omogućilo besplatno učešće u ovim vrstama aktivnosti učenicima koji pripadaju rizičnoj skupini u kojoj već postoje ili se razvijaju antisocijalni oblici ponašanja.

"Na taj način bi se doprinijelo sprečavanju maloljetničke delikvencije. Kako su ista sredstva iz budžeta za 2011. godinu utrošena za ovu namjenu smatramo da ih i za 2012. godinu treba obavezno planirati", navodi se u saopštenju Naše stranke. 

Vezano: Učenik povrijeđen u pucnjavi u školi

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak