Vitez: Radionica o prevenciji diskriminacije za predstavnike romskih udruženja

Radiosarajevo.ba
Vitez: Radionica o prevenciji diskriminacije za predstavnike romskih udruženja

Tekst preuzimamo sa Manjine.ba, portala za sve manjinske i depriviligirane skupine

Misija OSCE-a u BiH organizirala je danas u Vitezu radionicu o prevenciji diskriminacije za predstavnike romskih udruženja s područja Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona.

Cilj radionice je da predstavnike romskih udruženja i nevladinih organizacija informira o Zakonu o zabrani diskriminacije u BiH te o radu Institucije ombudsmena BiH.

Kako je Feni kazala službenica za odnose s javnošću OSCE-ovog ureda u Tuzli Danica Palemiš-Subotić, razgovarano je o problemima s kojima se susreće romska populacija na području ZDK i SBK-a.

''Predstavnici romskih udruženja imali su priliku da saznaju više o ulozi Institucije ombudsmena BiH u borbi protiv diskriminacije u BiH, te o praktičnoj primjeni zakona i mehanizmima zaštite od diskriminacije'', kazala je Palemiš-Subotić.

U OSCE-u naglašavaju da sve institucije vlasti imaju obavezu da se bore protiv diskriminacije i suzdrže od diskriminacije, uklanjajući prepreke koje mogu neposredno ili posredno rezultirati diskriminacijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak