Visoke temperature nisu uzrokovale povećan broj pacijenata

Radiosarajevo.ba
Visoke temperature nisu uzrokovale povećan broj pacijenata

U posljednja 24 sata u Sarajevu je 550 pacijenata zatražilo hitnu medicinsku pomoć, što nije povećan broj u odnosu na prethodne dane, rekla je za Agenciju Fena Samira Selimović, specijalistkinja urgentne medicine u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.

Od tog broja u Zavod za hitnu medicinsku pomoć došlo je 158 pacijenata, medicinsko terenske ekipe obradile su 133 pacijenta u kućama, Hirurgija je primila 167, a Pedijatrija 49 pacijenata.

Punktovi Ilidža, Ilijaš, Vogošća, Saraj- Polje i Trnovo ukupno su obradili 43 pacijenta.

Razlozi zbog kojih su se javljali ovi građani su, ističe, neurološke tegobe kao što su vrtoglavice, glavobolje i lumboišijalgije.

"Potom slijede kožna oboljenja, te je zabilježeno 12 uboda insekata i 37 pacijenata nam se javilo radi uboda krpelja. Također i stomačne tegobe su jedan od razloga, tipa kolika kao što su želučane, bubrežne i žučne kolike. Na četvrtom mjestu su respiratorne tegobe, tipa upale grla, angine", rekla je Selimović.

Što se tiče stomačnih problema njihov uzrok, navodi, nije bio trovanje hranom ili vodom, ali građanima savjetuje da moraju obratiti pažnju na kolače na neprovjerenim mjestima.

Naglasila je da se neuobičajeno mali broj pacijenata javio usljed kardiovaskularnih tegoba, pa se šest pacijenata žalilo na povišen krvni pritisak i pet pacijenata na bol u grudima.

Osim što se građanima predlaže da ne izlaze od 10 do 19 sati, Selimović kaže da za vrijeme visokih temperatura zraka trebaju voditi računa o ličnoj higijeni i ishrani, koja treba biti bogata voćem i povrćem i s dosta tečnosti.

"Voće i povrće mora biti dobro oprano i termički obrađeno. Ona hrana koja je termički obrađena ne smije stajati van frižidera duže od dva sata i prije upotrebe mora biti prokuhana da bi se jela", kazala je Selimović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak