Više od godišnjice mature: Zlatni jubilej zlatne generacije sarajevskih učitelja

Radiosarajevo.ba
Više od godišnjice mature: Zlatni jubilej zlatne generacije sarajevskih učitelja

Tačno je pola vijeka otkako je diplomirala generacija učenika sarajevske Učiteljske škole 1961-1965. Pola vijeka otkako su ih učiteljski poziv i život razbacali na razne strane tadašnje domovine, ali ti maturanti čuvene Učiteljske škole na Obali nikad, čak ni u ratu nisu prestajali da se druže i njeguju sjećanja na mladost i profesore koji su od njih načinili ljude na ponos njihovih porodica i svih koji ih poznaju.

Pripadnici ove zlatne generacije sarajevskih učitelja s mnogo ljubavi njeguju sjećanja na te svoje drage profesore: Nataliju Vitas, profesora Čankovića, Zlatu Imamović, Vitomira Lukića, Nedretu Sarajlić, profesora Rudana, Mirjanu Besarević, Ljubicu Bator, profesora Simu, Milivoja Jeftića, Dragu Vukelića, Avdu Smajlovića... Sve ove drage profesore "vodio" je direktor Kasim Hadžimustafić, nenadmašan organizator i pedagog.

Učenike ovih sjajnih profesora rat je razbacao širom planete, ali se oni ni tada nisu rastajali. Stupali su u vezu jedni s drugim, a oni koji su ostali u Sarajevu i tada su se redovno okupljali i skupa sa svojim profesorima razmjenjivali informacije jedni o drugima, dogovarali se kako pomoći nekima kojima je teže nego njima...

Svoja drugarstva i prijateljstva u tim teškim danima u opkoljenom Sarajevu čuvali su i gajili na posebno nježan način.

Poslije rata druže se srdačnije i češće nego u mladosti. Svake prve srijede
u mjesecu sastaju se u prostorijama Šahovskog kluba, a maturu slave svake godine, druge subote u junu. Tako će biti i u subotu, 13. juna. Na redovno druženje doći će zlatni sarajevski učitelji iz raznih krajeva BiH, Hrvatske, Srbije, Amerike, Australije, Kanade... Doći će učenici i njihovi profesori da se zajedno raduju životu i prijateljstvu, ali i da se sjete onih koji više nisu s njima.

Okupljanje ove generacije zakazano je za subotu u 10 sati u Učiteljskoj školi (danas Gimnazija Obala). Svi koji trebaju informaciju više o proslavi zlatnog jubileja zlatne generacije sarajevskih učitelja mogu se javiti Mici 061-609-707 ili Ahmedu 063-531-986.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak