Vijećnica će biti gotova za godinu dana

Radiosarajevo.ba
Vijećnica će biti gotova za godinu dana


Sarajevska Vijećnica će za godinu tana otvoriti vrata za posjetioce.

Rok je 4. maj 2014. godine i on, kako je za Avaz.ba rekao Hasan Ibrahimpašić, direktor firme Safege-Bosnia koja vrši nadzor gradilišta, ne smije biti probijen.

Kako je rekao, kompletan enterijer će biti urađen u izvornom izgledu koji je ranije Vijećnica imala.

Predstavnici Evropske unije nadgledaju sve poslove. Zbog obima poslova, s početkom građevinske sezone na gradilištu će biti i do 50 radnika. 

"Ovo velelijepno zdanje ponovo će imati istu gipsanu i slikarsku dekoraciju, kao i namještaj, stolove, klupe... Prostor ćemo obogatiti novom rasvjetom i klima-uređajima, kojih ranije nije bilo", rekao je Ibrahimpašić i dodao da će centralno stepenište kojim se iz hola penje na galeriju, gdje su nekada bile smještene čitaonice i glavni arhivi s knjigama, biti napravljeno raskošno i zbog ljepote kamena plijenit će pažnju posjetilaca.



On je rekao kako su prozori su već urađeni u ranijoj fazi, a u toku je izrada vrata, od kojih je 150 već završeno.

U noći između 25. i 26. avgusta 1992. godine oružane snage bosanskih Srba i JNA, s položaja na okolnim sarajevskim brdima, granatirale su gradsku Vijećnicu. Uslijed žestokih ratnih dejstava i granatiranja, ovaj zaštitni znak Sarajeva je spaljen i postao je metafora za uništenje kulturnog naslijeđa. Obnova jednog od najznačajnijih historijskih i arhitektonskih spomenika grada Sarajeva vrši se u četiri faze, a počela je 1996. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak