Vijeće ministara: Manje novca za sport u 2013. godini

Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara: Manje novca za sport u 2013. godini


Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Odluku o kriterijima za raspored sredstava tekućeg granta „Sufinanciranje sportskih manifestacija“ za 2013. godinu. Radi se o ukupno 1.040.000 KM.

Prema Odluci, Olimpijski i Paraolimpijski komitet BiH, sportski savezi i sportski savezi invalidnih osoba na razini BiH i entiteta te sportski klubovi u BiH imaju pravo na dodjelu sredstava iz granta vrijednog 760.000 KM u skladu s javnim natječajem i kriterijima definiranim ovom odlukom.

''Suštinski, radi se zapravo o istim sredstvima koje je Vijeće ministara za sport namijenilo i za 2012. godinu, s tim da je značajan dio već preusmjeren Rukometnom savezu Bosne i Hercegovine za organizaciju Svjetskog rukometnog prvenstva za juniore predstojećeg ljeta'', kratko je za portal Radiosarajevo.ba izjavio Suad Džafić, pomoćnik ministra civilnih poslova BiH Sredoja Novića. 

Podnositelj zahtjeva može aplicirati za programe sufinanciranja sportskih manifestacija za 2013. godinu u minimalnoj vrijednosti od 2.000 KM i maksimalnoj vrijednosti do 80.000 KM. Ministarstvo civilnih poslova će objaviti postupak i način dodjele sredstava iz tekućeg granta „Sufinanciranje sportskih manifestacija“ za tekuću godinu na web- stranici ministarstva i u tri dnevna lista u trajanju od 21 dana od dana objavljivanja, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Zaduženo je Ministarstvo financija i trezora da za narednu sjednicu pripremi očitovanje o mogućnostima financiranja prava zaslužnih i sportaša internacionalnog razreda, kako bi se Vijeće ministara u narednih mjesec dana moglo izjasniti o izdvajanju novčanih sredstava iz tekuće proračunske pričuve s obzirom da sredstva za ove namjene nisu osigurana u proračunu BiH za 2013. godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak