VIDEO+FOTO: 'Veliki događaj za Sarajevo i našu državu - Vijećnica nam se vratila iz pepela'

Radiosarajevo.ba

21:19 Animiranim performansom na zgradi Vijećnice u čast obnove i ponovnog otvaranja ovog simbola kulture i znanja, kojeg su pratili tehnički problemi prilikom projekcije, večeras je završena zvanična svečanost otvaranja tog obnovljenog sarajevskog hrama.


Na realizaciji 3D mappinga radilo je sedam mladih umjetnika podijeljenih u dva tima.

Priliku da svoje znanje i vještine pokažu dobili su: Adis Kutkut aka Billain i Sloven Anzulović aka Slo - muzika, dok su drugi tim koji se bavio kreativom, dizajnom, 2D i 3D animacijama i video produkcijom sačinjavali Sandin Međedović, Davor Vidović, Adnan Peco, Amir Idrizović i Kenan Tuzi.

U programu otvaranja sarajevske Vijećnice, osim Sarajevske filharmonije, učestvovalo je niz solista i umjetnika te 200 mladih bh. umjetnika. 

21:14 Dvadesetak najupornijih demonstranata još uvijek se nalazi kod mosta prekoputa sarajevske Vijećnice koja je večeras svečano otvorena.

Oko 150 predstavnika plenuma i drugih neformalnih grupa građana iz više gradova u FBiH okupilo se danas ispred zgrade Federalnog parlamenta u Sarajevu nakon čega su prešli prekoputa Vijećnice da iskažu svoje nezadovoljstvo.

Protesti su protekli mirno i uz jako policijsko osiguranje.

21:00 Iako se videomaping pokvario nakon 15 sekundi prikazivanja videa, građani su i dalje okupljeni ispred Vijećnice i očekuju da li će tehnika poslužiti organizatore.

20:41 Amra Mađarević, direktorica Muzeja Sarajevo je za portal Radiosarajevo.ba izjavila:

''Iako sam prethodnih dana imala priliku ući u zgradu Vijećnice, večeras sam plakala jer me se toliko dojmio njen izlged, pogotovo u kombinaciji s himnom BiH. Bilo je izuzetno emotivno, posebno zbog činjenice da je moj brat bio jedan od vatrogasaca koji je 1992. godine gasio Vijećnicu u plamenu, tako da su mi emocije pomiješane. Ovo je izuzetan događaj za Sarajevo i našu državu, Vijećnica nam se vratila iz pepela.''


Ona je dodala kako je Muzej Sarajeva dobio dobio zadatak da u prostorijama Vijećnice koje će biti korištene kao muzej (podrumski dio) naprave stalnu postavku o historijatu Vijećnice, te kako je već napravljen idejni koncept, a trenutno su u fazi prikupljanja fragmenata i eksponata koje će postaviti nekad tokom jeseni.

Dotad će, naglasila je, napraviti nekoliko manjih izložbi, od kojih će jedna biti vezana za stogodišnjicu sarajevskog atentata.


20:12 Završio je koncert Sarajevske filharmonije, nakon čega će biti emitiran kratki dokumentarni film O Vijećnici autora Valerijana Žuje, a zatim će nastupiti hor Srednje muzičke Sarajevo i grupa Maximum Power, te plesna tačka Čarobni valcer u izvedbi grupe plesača.

Program svečanog otvorenja Vijećnice završava kreativnim videoartom (3D video mappingom) u trajanju od deset minuta, za koji je zaslužna mlada bh. ekipa Knap studija.

Kroz taj videoart bit će prikazana historija Vijećnice, koja je naraskidivo isprepletena s novijom historijom Sarajeva. 

Protesti građana još uvijek traju, a policija brani prolaz za nekih 200-tinjak demonstranata.

FOTO: Radiosarajevo.ba

19:23 Nešto ranije, na svečanim prijemu u Vijećnici, prisutnima se obratio visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko.

''Danas, dok smo slušali himnu BiH, oči su nam bile suzne. Vijećnica je svima u srcu, a meni posebno i zahvalni smo na pomoći EU i njenih članica koje su dale značajan finansijski doprinos kako bi se Vijećnici vratio stari sjaj. Ona će uvijek ostati simbol snage i nade za građane BiH'', kazao je Inzko.

Prisutnima se obratio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, kao i gradonačelnik Sarajeva, Ivo Komšić.

FOTO: Radiosarajevo.ba

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Peter Sorensen poželio je svim prisutnima sretan Dan Evrope.

''Okupili smo se ovdje kako bismo obilježili kulminaciju napora mnogih koji su pomogli u obnovi i modernizaciji zgrade Vijećnice, a stogodišnjica početka Prvog svjetskog rata ovom 9. maju daje dodatno značenje. Sretan sam što ove godine ovaj dan slavimo u Vijećnici kao simbolu arhitektonske vizije, učenja, zanatskog umijeća i izdržljivosti građana Sarajeva. Vraćanje ovog dragulja gradu Sarajevu, Evropi i svijetu predstavlja trajnu poruku solidarnosti građana EU s građanima BIH, a posebno Sarajevom'', poručio je Peter Sorensen.

19:16 Sarajevska filharmonija je počela svoj koncert temom iz filma Valter brani Sarajevo, koju je uveo moderator Mario Drmać rekavši: ''Sehen Sie diese Stadt, das ist Walter!'' Filharmonija je nastavila svirati kocnert filmskih klasika, a park prekoputa Vijećnice je prepun publike, te vlada svečano i veselo raspoloženje.

FOTO: Radiosarajevo.ba

18:50 Na balkonu Vijećnice nastupaju Aida Čorbadžić i Belma Alić, koje su naprije izvele himnu, a potom tradicionalne pjesme posvećene BiH. Na pozornici prekoputa Vijećnice spremna je Sarajevska filharmonija koja će u 19 sati odsvirati svoj koncert. U pozadini se čuju pištaljke demonstranata.


18:23 Ceremonija otvaranja protiče u svečanoj atmosferi, uz muziku i promociju tradicionalnih zanata, te učešće studenta pet likovnih akademija iz cijele BiH koji oslikavaju 20-metarski mural, i uz scenu koja očekuje da se na njoj u 19 sati pojavi Sarajevska filharmonija. U Vijećnici istovremeno traje svečana sjednica i oko objekta vladaju stroge mjere osiguranja.

FOTO: Radiosarajevo.ba

18:15 Kako javlja naša novinarka s terena, policija je okupljene građane podijelila na dva dijela - s jedne se strane nalazi 300-tinjak demonstranata, koje policijski kordon sprječava da dođu do parka u kojem se održava manifestacija otvaranja, a s druge su strane građani koji prisustvuju ceremoniji otvaranja.


Ono što je zanimljivo jeste da je USAID u saradnji s BH Telecomom omogućio besplatni internet pristup za građane koji prisustvuju ovom velikom događaju, kako bi potaknuo ljude da dijele što više slika s otvaranja Vijećnice.

FOTO: Radiosarajevo.ba

17:30 Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i Ode radosti počela je ceremonija otvaranja Vijećnice, dragulja arhitekture rađenog u pseudomaurskom stilu, koji se izdigao iz pepela u punom sjaju potvrđujući lidersku poziciju u BiH i šire po ljepoti izvedbe i dekoracija, ne ostavljajući prostor za konkurenciju.

U auli Vijećnice čiji izgled ostavlja bez daha, okruženoj kamenim stubovima i natkrivenom staklenim vitražom u bojama, okupio se veliki broj zvanica iz političkog, javnog i kulturnog života BiH, predstavnici međunarodnih organizacija i diplomatskog kora u BiH.

Program otvaranja počinje obraćanjima visokog predstavnika u BIH Valentina Inzka i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, nakon čega će uslijediti gala prijem gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića za oko 300 zvanica u svečanoj sali Vijećnice.

Gradonačelnik Komšić će brojnim donatorima obnove Vijećnice, u znak zahvalnosti, uručiti Plaketu zlatni grb Grada Sarajeva, a u ime građana bh. prijestolnice unikatni suvenir - Vijećnicu u srebru, kao ličnu donaciju poznatog juvelira Fahrudina Sofića. 

Lejla Čolak, Sanja Šabanadžović i Vesna Andree Zaimović, Radiosarajevo.ba 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak