VIDEO+FOTO: 3D mapping Vijećnice (iz trećeg pokušaja)

Radiosarajevo.ba

Kruna sinoćnjeg otvaranja Vijećnice bio je videomapping zamišljen da prikaže ovu sarajevsku građevinu kroz historiju. 

Iako dugo najavljivan i pomno pripreman, ovaj segment manifestacije otvaranja pratile su tehničke poteškoće. Konačno, sa zakašnjenjem od desetak minuta, videomapping uspješno je realiziran iz trećeg pokušaja. Publika koja je imala strpljenja sačekati ovaj trenutak, nije se pokajala

U našoj fotogaleriji pogledajte šta je zabilježio Reutersov fotograf Dado Ruvić

Video koji slijedi dočarat će vam u čemu je to uživalo preko dvije hiljade prisutnih građana na ceremoniji otvaranja Vijećnice. 

 

Rad potpisuje tim mladih umjetnika iz BiH okupljenih oko Knapp studija. Riječ je o kreativnom uratku koji predstavlja spoj umjetnosti i savremene tehnologije, danas veoma popularne i inovativne tehnike u svijetu, poznate kao 3D videomapping projekcija. 

3D mapping projekcija je metoda mapiranja dvodimenzionalne slike na trodimenzionalni plan, a podrazumijeva korištenje kompjuterske grafike i vrhunske tehničke opreme.  Tehnikom mapiranja se, zapravo, poigrava s percepcijom gledalaca projiciranjem složenih grafičkih struktura, te zanimljivim dinamičkim efektima i optičkim iluzijama objekt pretvara u nešto sasvim drukčije. 

Na realizaciji ovog projekta predano je radilo sedam mladih umjetnika podijeljenih u dva tima. 

Priliku da svoje znanje i vještine pokažu dobili su: Adis Kutkut aka Billain i Sloven Anzulović aka Slo - muzika, dok su drugi tim koji se bavio kreativom, dizajnom, 2D i 3D animacijama i videoprodukcijom sačinjavali Sandin Međedović, Davor Vidović, Adnan Peco, Amir Idrizović i Kenan Tuzi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak