Veterinarka iz Velike Britanije pomaže akciji u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Veterinarka iz Velike Britanije pomaže akciji u Sarajevu

Predsjednica Royal College of Vet Surgeons iz Velike Britanije Jacques Molyneux pridružila se nedavno timu na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu da bi pomogla u masovnoj sterilizaciji i kastraciji pasa, piše Dnevni avaz.

Još nije kasno da prijavite vlasničke ili ulične pse na besplatnu sterilizaciju i kastraciju: akcija traje do 30. juna, a info broj telefona je 033 837 649.

Molyneux je kazala da je prvi put u Sarajevu te da je naš grad ljepši nego što je očekivala, ali također je primijetila da je prisutan ogroman problem sa psima lutalicama.

"Masovno ubijanje pasa nije nikakvo rješenje, zato bi zakon o zaštiti i dobrobiti životinja trebalo što prije implementirati i tako prevazići probleme ove vrste. Trajno rješenje nije ubijanje pasa. Sterilizacija i kastracija su put ka uspostavljanju potpune kontrole", navela je.

Prema procjeni stručnjaka, na sarajevskim ulicama ima više od 11.000 pasa, a akcijom koju provodi britanska organizacija Dogs Trust BH stanje će se znatno popraviti.

"Ovo nije jedini način rješavanja krupnog problema, ali je najbolji i najefikasniji da bi za otprilike sedam godina Sarajevo imalo potpuno drugačiju sliku", kazala je Molyneux.

Menadžer britanske organizacije za zaštitu životinja Dogs Trust BH Anel Bećirović naveo je da će u konačnici projekt biti uspješniji nego što je planirano, a zaključno s jučerašnjim datumom operirano je oko 2.200 pasa.

Ne treba mijenjati zakon 

Prema procjeni veterinara, ako je pas agresivan, odnosno ako je barem jednom ugrizao nekoga, trebao bi biti uspavan.

"Nema potrebe za mijenjanjem postojećeg zakona i predlaganjem novih, skupljih stavki, jer bi se zakon trebao implementirati ovakav kakav jeste. Eutanazija se predlaže za ulične pse koji su stari, za one s amputiranim dijelovima tijela i za one koji imaju neke zarazne bolesti", kazao je Bećirović.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak