Veliki podvig bh. kuhara

Radiosarajevo.ba
Veliki podvig bh. kuhara

Nihad Mameledžija i Nermin Hodžić

Predstavnici Udruženja kuhara BiH učestvovali su na WACS-ovoj konferenciji u Čileu, koja je trajala u periodu od 24. do 28. januara. Kuhari su se iz Čilea, gdje su bili najmlađa delegacija, vratili osvjetlana obraza - Udruženje kuhara BiH postalo je članicom Svjetske kuharske organizacije - WACS-a, čiji su, do sada, bili pridruženi član.

Kako je sve počelo


Udruženje kuhara BiH (UKu BIH) nastalo je u novembru 2007. Udruženje nastaje na ideju Nihada Mameledžije, bivšeg sportiste (majstor džudoa te bivši reprezentativac u bobu na ledu i olimpijac) koji je tek u kasnijim godinama postao kuhar. Njegovoj ideji su se pridružili i Nermin Hodžić i Armin Jašari, s kojima je kasnije pokrenuo udruženje.

Udruženje je pokrenuto iz praktičnih razloga kako bi kuhari mogli imati svoje matično udruženje kojem bi mogli da se obrate u slučaju potrebe ili nadgradnje te zbog učestvovanja na takmičenjima.

Do danas su obavili mnoge pripremne aktivnosti kako bi sa kvalitetnim i zapaženim ciljevima, jasnim planom i programom istupili kao krovna organizacija koja zastupa interese kuharstva. Kroz svoje mehanizme nastoje razvijati i njegovati brigu o zaštiti kuharstva, te očuvanje kuharske tradicije Bosne i Hercegovine, a nastoje i pratiti stanje i probleme stručnog kadra te davati preporuke kako bi se slika kulinarstva u BiH popravila.

Kao udruženje nastoje posjetiti što više seminara, takmičenja i sličnih dešavanja koja dodatno educiraju i predstavljaju prostor za promociju BiH. Kao kruna dosadašnjeg rada, te prilika za redizajn i novi koncept rada udruženja, predstavlja učlanjenje u Svjetsku kuharsku organizaciju (WACS) u januaru ove godine. Ulazak u članstvo predstavlja i zvaničnu legitimaciju i afirmaciju Udruženja kao zvaničnog reprezenta Bosne i Hercegovine.

Planovi UKu BiH za budućnost


U budućnosti, članovi udruženja planiraju prikupiti što veći broj članova koji će kvalitetno reprezentirati kuharstvo u BiH, pokrenuti brojne seminare i različite edukacijske programe, te vlastitu Školu kuhanja u suradnji sa trgovinskim lancem Mercator.

"Želimo da kuhanje vratimo na mjesto gdje je nekada bilo", kaže o ciljevima udruženja Nihad Mameledžija i dodaje: "Ono što nas razlikuje od ostalih je naš ukus. To je ono što moramo vratiti BiH".

"Cilj nam je da izdignemo gastronomiju na nivo koji zaslužuje BiH, onaj prijeratni, kada su naše ugostiteljske škole nešto značile", kaže nam Nermin Hodžić i dodaje: "Treba da pokažemo svijetu da znamo nešto više od ćevapa i pite, treba strance privući i nekim drugim jelima".

Hodžić objašnjava i kako je potrebno očuvati i promovirati tradicionalnu bh. kuhinju, ali je ujedno i modernizirati. Kao najvažniji cilj udruženja, Hodžić je naveo edukaciju mladog kadra.

Mladi ljudi su, u posljednje vrijeme, sve manje zainteresovani za kuhinju, a za sve one koji kuhinju smatraju isključivo ženskim poslom, Hodžić je iznio zanimljivu činjenicu da u posljednje dvije godine u Ugostiteljsko - turističkoj školi nije bilo nijedne djevojke na kuharskom smjeru.

Hodžić navodi i da ih je na putu u Čile podržao vrlo mali broj domaćih firmi i dodaje: "Mi smo spremni za svaki vid suradnje, ali izgleda da drugi nisu".

O WACS-u


Svjetska kuharska organizacija (WACS) predstavlja mrežu kuharskih udruženja okupljenih pod ovom globalnom asocijacijom. WACS je oformljen 1928. godine na Univerzitetu Sorbona u Parizu, a na prvom kongresu zabilježeno je prisustvo 65 delegata iz 17 zemalja svijeta.

Danas, WACS okuplja članove iz 72 zemlje, rasprostranjene na četiri kontinenta, a na konferenciji u Čileu, Bosna i Hercegovina kroz UKu BiH postala je punopravna članica WACS-a.

Prijem u WACS donio je najznačajniju kariku u lancu započetom 2007. godine, jer se otvara mogućnost učešća kuharskog državnog tima na Kuharskoj olimpijadi, kao najprestižnijem takmičenju i paradi kuhara iz cijelog svijeta na jednom mjestu.

ado,radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak