Veliki park u Sarajevu preimenovati u 'Park ponosa'

Radiosarajevo.ba
Veliki park u Sarajevu preimenovati u 'Park ponosa'

Delegacije Kantona Sarajevo, Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo i članovi udruženja boraca "Branioci Bosne" danas su u Velikom parku u Sarajevu položili cvijeće i odali počast policajcima ubijenim u akciji "Trebević 2" 26. oktobra 1993. godine. 
„To će ostati trajno, bol koja se ne gasi. Sudbina je tako htjela. Međutim, do ovoga nije trebalo doći da je bilo više odgovornosti i savjesti.“

Među njima je bio i 23-godišnji Admir Hebib, čiji je otac Avdo Hebib za agencijuFena istakao da je unatoč prazniku Kurban-bajramu, kada bismo se svi trebali radovati, današnji dan za porodice šehida - dan tuge

Ono što najviše boli porodice šehida jeste što pored svega niko od institucija vlasti, kaže, nije pokazao nikakvu grižnju savjesti, niti odgovornosti za one koji su krivi za ovaj događaj. 

Kantonalni ministar za boračka pitanja Vahid Karavelić naveo je da je 26. oktobra 1993, oko 4 sata ujutro otpočela operacija Trebević 2, ističući da su najžalosniji dio te operacije policajci koji leže u Velikom parku.  Zato smatra da bi ime ovog parka trebalo da nosi naziv „Park ponosa“, jer su ovi ljudi živote dali suprostavljajući se jednom nadolazećem zlu koje je moglo proizvesti puno veće posljedice po BiH. 



Bh. politika, zaključio je on, kad tad će se susresti sa velikim problemom što sami sebi nećemo da priznamo šta se i zbog čega dogodilo, a tražimo od agresora da prizna sve ono što je činio, a nećemo da priznamo naše slabosti


„Bez obzira što su položili svoje živote to je nešto s čime se trebamo ponositi. S druge strane, park bi se mogao nazvati „Parkom bruke i srama“ zbog toga što smo svi mi koji smo na bilo koji način dozvolili da se to zlo rodi da se i razvije i da učini ovo što je učinilo“, rekao je Karavelić. 

Akcija Trebević 2 spada u jednu od crnjih priča o redovima Armije BiH, koja se te 1993. odlučila obračunati s kriminalom u vlastitim redovima. Dva dana prije kobnog dana, tadašnji predsjednik Alija Izetbegović izdaje naredbu da se vrati red u Armiju BiH te da se odmetnute grupe vrate u sistem.

Dan kasnije je počela akcija smjene i hapšenja komandanta 10. brdske brigade Mušana Topalovića Cace (koji će biti ubijen pružajući otpor hapšenju) i zamjenika komandanta 9. motorizovane Ramiza Delalića Ćele (koji se predao nakon pregovora) kao i saradnika ovog dvojca. Plan je još bio blokirati jedinicu „Delta“, specijalni odred „Zulfikar“ Zulfikara Ališpage Zuke i kabinet načelnika Glavnog štaba ARBiH Sefera Halilovića, koji se sumnjičio da je 'držao na vezi odmetnute komandante'.

Do danas za ubistvo 14 policajaca niko nije odgovarao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak