Velika aleja neće još dugo krasiti Ilidžu

Radiosarajevo.ba
Velika aleja neće još dugo krasiti Ilidžu


Drvored koji već 111 godina krasi Veliku aleju na Ilidži, po kojem je prepoznatljivo naše najljepše izletište Vrelo Bosne, već godinama predstavlja opasnost za šetače i stanovnike ovog dijela ilidžanske općine. Oko 1.400 oboljelih stabala platana i divljih kestenova, i pored brojnih pokušaja, nije moguće zaliječiti i zamijeniti novim.

„Aleja je u veoma lošem stanju i neće još dugo krasiti Ilidžu. Dosadašnja njega i zaštita nisu urodile plodom. Vitalne funkcije drveća su na izmaku. Zato trebamo brzo reagovati i napraviti novi drvored koji bi se zasadio uporedo s postojećim, i to na potezu od Lužana do Vrela Bosne.

Taj projekt treba što prije da zaživi, jer ne znamo koliko će još platani i kestenovi izdržati", izjavio je za Dnevni avaz profesor na Šumarskom fakultetu Faruk Mekić, koji je vodio projekte liječenja stabala.

Prema njegovim riječima, postoji i ideja da se nova aleja napravi na livadi pored postojeće i da se kroz nju određeno vrijeme ne gradi cesta.

„Kad se oformi zdrav drvored, nekad kasnije se može napraviti asfalt i šetnica. Razmišljali smo i o zamjeni postojećih platana i kestenova. Međutim, to ulaganje nije isplativo, jer jedno drvo približne visine na tržištu košta od deset do 15.000 KM. Tog novca nemamo i zato je bolja solucija nova i zdrava aleja. Dok narastu nova stabla, za šetnju i rekreaciju će se moći koristiti i stara“, istaknuo je Mekić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak