Velija Hasanbegović: Konji iz Lonjskog polja

Radiosarajevo.ba


Lonjsko polje je park prirode smješten u Hrvatskoj, između Siska, rijeke Save i Okučana. Najveće je nezaštićeno močvarno područje ne samo u regiji, nego u cijelom dunavskom porječju.

Ovaj park prirode poznat je i po svojim konjima, takozvanim posavcima, koji veći dio vremena provode u slobodnoj ispaši.

Hrvatski posavac je hrvatska autohtona pasmina konja.Nastao je na području slivnog toka rijeke Save. U narodu ga zovu i posavski konj, posavski bušak i posavec. Velik dio godine provodi u prirodi na otvorenom. Otporan je na vremenske neprilike i skromnih je zahtjeva. Ima zbijenu i čvrstu građu tijela. Blage je ćudi i poslušan. Pasmina je ugrožena. Broji nešto više od 1000 primjeraka prema istraživanju iz 2000. godine. Imao je veliku vrijednost prije pojave mehanizacije u poljoprivredi. Između ostaloga, služili su u vuči brodova na Savi, a njima je dopremljen i kamen za spomenik banu Josipu Jelačiću na središnjem zagrebačkom trgu. Bili su poznati i u Beču i u Budimpešti. Od 1991. godine, počinje sustavan uzgojno-selekcijski rad. Koristi se u rekreativne i turističke svrhe.

Donosimo vam fotografije našeg stalnog saradnika, poznatog bh. fotografa Velije Hasanbegovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak