Većina je Novu Godinu dočekala u svojim domovima

Radiosarajevo.ba
Većina je Novu Godinu dočekala u svojim domovima

"Nekada je znalo biti da već u devet vozim pijane ljude, a sad pogledaj, nigdje nikoga..", žali se taksista na 'slabu izlaznost' Sarajlija na doček Nove godine.

Recesija i stezanje kaiša odrazili su se i na načine dočeka, pa je tako većina građana BiH 2013. godinu dočekala u svojim domovima.

Javni dočeci Nove godine upriličen je u Sarajevu, Banjoj Luci i Brčkom.

Kako prenosi Deutsche welle, nije bilo ozbiljnijih incidenata iako su građani i ovoga puta Novu godinu dočekali uz masovnu upotrebu pirotehničkih sredstava. Kako je saopćeno iz MUP-a KS, policija je najviše posla imala sa "neodgovornim pojedincima i grupama koji su, unatoč upozorenjima, upotrebljavali pirotehnička sredstva".

Gusta magla nije pokvarila raspoloženje Sarajlijama i gostima iz zemlje i inostranstva koji su se okupili na centralnoj proslavi na Trgu djece Sarajeva. Okupljene su na platou ispred BBI centra zabavljali domaći bendovi: The Blavors, Atentat, Skroz, Zoster, a  u 2013. ušlo se uz hitove grupe Regina. Tačno u ponoć upriličen je vatromet, koji se zbog magle nije mogao dobro vidjeti. Organizator javnog dočeka Nove godine bio je Grad Sarajevo, uz podršku Kantona Sarajevo, Turističke zajednica KS-a i sarajevskih općina.

Hiljade turista, naviše iz susjedne Republike Hrvatske, novogodišnje praznike provode u glavnom gradu BiH, a hoteli na obližnjim olimpijskim planinama puni su gostiju.

Veselo je bilo i u Banjoj Luci gdje su građane, tokom organiziranog dočeka Nove godine na Trgu Krajine, između ostalih, zabavljali „Balkan Ekspres Bend“ i „Krajiški trubači“.

Zbog teške ekonomske situacije u mnogim bh. gradovima nije bilo organiziranog javnog dočeka Nove godine. Većina građana slavila je u svojim domovima, a neki i u ugostiteljskim objektima.

Građani nisu poslušali pozive nadležnih da ne koriste pirotehnička sredstva pa su eksplozije petardi, ali i pucnji iz vatrenog oružja, u mnogim bh. gradovima odjekivali do kasno u noć.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak