Večernjakov pečat se odrekao sredstava dobivenih od Ministarstva

Radiosarajevo.ba
Večernjakov pečat se odrekao sredstava dobivenih od Ministarstva

Organizacijski odbor manifestacije Večernjakov pečat objavio je danas kako se odriče sredstava dobivenih na natječaju Ministarstva za kulturu i sport Federacije Bosne i Hercegovine za projekte za kulturu od značaja za Federaciju BiH, BiH i od internacionalnog značaja.

''Nakon niza napada i neistina iznesenih u javnosti od dijela predstavnika sarajevske kulturne pozornice na projekt Večernjakov pečat koji je Federalno ministarstvo za kulturu i sport ocijenilo značajnim za kulturu FBiH ovim putem izvješćujemo kako se javno odričemo sredstava namijenjenih za financiranje ovog projekta. Odričemo se prava na novac, što je vjerojatno presedan u BiH, jer smo uvrijeđeni sramotnom kampanjom kojom se obezvrjeđuje naša manifestacija. Ne želimo da se regionalnim projektom kakav je Večernjakov pečat manipulira i omalovažava ono što se do sada gradilo i radilo na imidžu cijelog bh. društva. Neosnovano napadaju i našeg suorganizatora G-tour kojemu je nanesena velika šteta te ministricu Zoru Dujmović koja je nakon dugo godina raspodjelom sredstava pokušala napraviti pravedniji balans među manifestacijama i projektima'', navodi se u saopćenju.

Podsjetimo, dvadeset i dvije institucije iz BiH, među kojima su MESS, East West Centar, Sarajevo Film Festival, Balet Fest, Sarajevske večeri muzike - SVEM i Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi iskazale su nedavno najoštriji protest protiv katastrofalnog uništavanja međunarodne kulture u Bosni i Hercegovini provedenog kroz odluku Zore Dujmović, ministrice za kulturu i sport Federacije Bosne i Hercegovine.
Iz Organizacijskog odbora ističu kako Večernjakov pečat za 15 godina nije dobio niti jedne marke iz budžetskih sredstava namijenjenih kulturnim projektima. Također nije dobilo niti jedne marke iz bilo kojeg općinskog ili kantonalnog, kao ni državnog budžeta, za razliku od, kako se navodi, nekih manifestacija koje su zbog ovakvog vida podrške i napravljene.

''Večernjakov pečat, koji je već odavno prepoznat kao društveni događaj godine u BiH, samo je finale jednogodišnjih kulturnih i drugih projekata. Svake godine završnoj manifestaciji prethodi niz okruglih stolova, konferencija, debata, javnih tribina, izložbi... Ove godine smo, između ostalog, planirali organizirati i likovnu koloniju Mostovi Mediterana s nakanom da okupimo mlade umjetnike iz cijele BiH i prije završne manifestacije napravimo izložbu njihovih djela kao poticaj razvoju stvaralaštva mladih umjetnika u BiH. No, sada i od toga odustajemo – navode iz Organizacijskog odbora Večernjakovog pečata.

Vezano: Dino Mustafić: Gospođa ministarka

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak