Večeras promocija akcije 'Očistimo BiH'

Radiosarajevo.ba
Večeras promocija akcije 'Očistimo BiH'

Po uzoru na Estoniju i Sloveniju, prve evropske zemlje koje su organizirale pan-državne akcije čišćenja divljih deponija smeća, udruženje građana Ruke želi sličnu akciju sprovesti i u BiH. Tim povodo, u sarajevskom Kriterionu večeras će se održati prigodan događaj na kojem će pobliže biti predstavljena ova inicijativa. 

Akcija pod međunarodno prepoznatim nazivom 'Let's do it' realizirat će se u  našoj zamlji u okviru svjetske akcije koja se sprovodi do kraja septembra 2012 godine. 

Radiosarajevo.ba je ranije pisao o uspjehu sličnih projekata. U Estoniji je u samo jednom danu očišćeno 10.000 tona otpada sa divljih deponija. Akcija je pripremana mjesecima unaprijed, uz pomoć 600 volontera, zahvaljujući čemu je na dan čišćenja, u nedjelju 3. maja 2008 godina na teren izašlo 50.000 građana.

 

Slovenija je na sličan način očišćena 2010 godine, a u akciji je učestvovalo čak 270.000 građana, uključujući i brojne javne ličnosti i političare, koji su očistili 7000 divljih deponija širom zemlje.  

Nakon ovih uspješno organiziranih akcija, slične inicijative pokrenute su u 17 zemalja. BiH je među njima, a ono u šta ne treba sumnjati je da će naši volonteri koji se budu pridružili akciji imati pune ruke posla.

Zabava u Kriterionu
Svi zainteresirani koji žele da se pridruže akciji pozivaju se da dođu u petak 27. januara u 20,00 u Kriterion. U sklopu prigodne zabave, prisutni će detaljnije biti upoznati sa ciljevima ovog dugoročnog i važnog projekta: 

1. 2012. udružiti najmanje 100.000 volontera i izvesti najveću okolišnu akciju u historiji BiH do sada,
2. Napraviti prvi digitalni registar i nacionalni geolokator što većeg broja divljih deponija,
3. Odstraniti (očistiti) najmanje 20.000 tona ilegalno odloženog otpada,
4. Udružiti sve ekološke akcije koje će se odvijati sa datumom izvođenja aktivnosti,
5. Unaprijediti svijest javnosti i educirati učesnike o odnosu upravljanja otpadom,
6. Predati štafetu po završetku akcije susjednim državama

Opširnije na Facebook grupi Let's Do it

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak