Važnost 25. novembra: Okončajmo nasilje nad ženama!

Radiosarajevo.ba
Važnost 25. novembra: Okončajmo nasilje nad ženama!

Danas se u cijelom svijetu obilježava 25. novembar, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Ovaj datum se među aktivističkim organizacijama obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama od 1981, a od 1999. prema odluci UN.

Sjećanje na sestre Mirabel

Datum 25. novembran je izabran zbog dana sjećanja na sestre Mirabel, Patriu, Minervu i Mariu Theresu, koje je brutalno ubio diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj republici 1960. Sestre Mirabel bile su političke aktivistkinje i vidljiv simbol otpora Trujillovom diktatorskom režimu.

Tog, za njih kobnog 25. novembra 1960, tri sestre je likvidirala je Trujillova tajna policija dok su se vraćale iz posjete zatvoru u kojima su bili zatvoreni njihovi muževi. Sve tri sestre su zadavljene, a tijela su pronađena polomljenih kostiju. Vijesti o njihovom ubistvu šokirale su i razbjesnile narod, a  sestre Mirabal postale su simbolom nacionalnog i feminističkog otpora.

Na isti datum 1981. godine sastale su se feministkinje Latinske Amerike i Kariba i na sastanku održanom u Bogoti govorile o porodičnom nasilju, silovanjima i seksualnom zlostavljanju, te nasilju koje žene trpe pod različitim političkim režimima. Bio je to početak obilježavanja 25. novembra kao Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Masovno kršenje ljudskih prava

Nasilje nad ženama i djevojčicama i danas predstavlja najčešći oblik kršenja ljudskih prava. Globalni podaci ali i oni koji se odnose na Bosnu i Hercegovinu porazni su: jedna od tri žene doživjele su prebijanje, prisiljavanje na seksualni odnos ili doživjele neki drugi vid zlostavljanja.

Nasilnik je najčešće muškarac iz njihovog bliskog okruženja, a nasilje nad ženama ne poznaje granice: rasne, vjerske, kulturne, kao ni ekonomske razlike. Dodatni problem predstavlja činjenica što većina nasilja nad ženama i dalje ostaje neprijavljena i nekažnjena.

Ulična akcija i 16 dana aktivizma

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama prilika je da se još jednom ukaže na ovaj problem i napore koji se preduzimaju za njegovo uklanjanje i stvaranje uslova za bezbjedan život svih žena.

Na taj dan Ujedinjene nacije, UNIFEM (United Nations Development Fund for Women), vlade i humanitarne organizacije širom svijeta pozivaju sve društvene aktere da se uključe u aktivnosti koje za cilj imaju sprečavanje nasilja nad ženama.

Na 25. novembar svake godine počinje i kampanja 16 dana aktivizma, koja traje do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.  Za ovogodišnju temu kampanje 16 dana aktivizma, zajedničku za cijeli svijet, izabrana je: Od mira u domu do mira u svetu: Osporimo militarizam i okončajmo nasilje nad ženama! Kampanju će uličnom akcijom predstaviti Fondacija CURE, a više o tome pročitajte ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak