Važan korak: Usvojen Statut Univerziteta u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Važan korak: Usvojen Statut Univerziteta u Sarajevu

Danas je potpisana saglasnost između Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo i Univerziteta u Sarajevu i zvanično je usvojen  Statut Univerziteta u Sarajevu.

"To je jako važan korak  za intergraciju Univerziteta, nakon ovoga slijedi izbor upravnog odbora i slijedi akreditacija. Integrirani Univerzitet više nije pod upitnikom", rekao je za Radiosarajevo.ba ministar obrazovanja, nauke i maldih KS, Damir Marjanović.

Marjanović nam je i pojasnio važnost usvajanja Statuta.

"To znači da ako želite da Univerzitet bude respektabilan, on mora imati akreditaciju. Da bi dobio akreditaciju, mora imati Statut. Ovo je korak koji se čekao godinama i dugo je bilo nemoguće sve usaglasiti zbog relacije Ministarstvo - Univerzitet. Kada akreditirate Univerzitet, diplome sa Univerziteta u Sarajevu imaju veće šanse da budu prepoznate u svijetu", rekao je ministar Marjanović.

Dodao je da mnogi misle da je to samo još jedan dokument, ali je to dokument bez kojeg se ne može dalje. Sljedeći korak je, rekao nam je Marjanović, usvajanje Pravilnika o upravnom odboru, koji će biti sljedeće sedmice na zasjedanju Vlade, a pripremljen je i Pravilnik za akreditaciju Univerziteta.

Ministar obrazovanja, nauke i mladih Damir Marjanović je izjavio da se radi dosta brzo i dosta dobro na ovom polju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak