Vatra je ugašena, ali želja za povratkom nije

Radiosarajevo.ba


Čuvar olimpijskog duha
(bezuspješno) napadnutog u ratu, na putu je povratka kući. Naime, naredne bi godine trebala biti okončana obnova starih muzejskih prostorija i povratak eksponata na matičnu lokaciju.

Olimpijski muzej u Sarajevu osnovan je 1983. godine s ciljem da se trajno obilježi organizacija najvećeg sportskog događaja u historiji Bosne i Hercegovine – Zimskih olimpijskih igara iz 1984. godine. Muzej postoji i danas, njegova su vrata svakodnevno otvorena, a kako u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba ističe direktor ove institucije Edin Numankadić, raduje veliki interes koji za eksponate pokazuju građani  iz naše zemlje, ali i turista sa svih krajeva planete.

Priredili: Emir Aletić i Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba

Numankadić smatra ohrabrujućim broj posjetitelja i interesanata, premda rastući finansijski problemi nisu poštedjeli ni ovu ustanovu od krucijalnog značaja za očuvanje sjećanja o bogatoj historiji grada Sarajeva i cijele države.


''Prošlost Sarajeva u svijetu se pamti po tri događaja: Atentatu na austrijskog prijestolonasljednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, zatim najdužoj opsadi u historiji modernog ratovanja i Olimpijskim igrama. Stoga je značaj očuvanja sjećanja na ovaj događaj uistinu neprocjenjiv, a naš je zadatak da mlađim generacijama pokušamo prenijeti dio naših utisaka koji su ovaj događaj učinili nezaboravnim'', kaže naš sagovornik.

Finansijska situacija, teško vrijeme i nedostatak novca u svim segmentima društva, posebno su otežali opstanak kulturnih institucija. Svjestan je toga i direktor Olimpijskog muzeja.


''Deset godina rada u prostorima dvorane Zetra, pokazuju da je naš trud opravdan. No, ako znamo da je nekada u našem kolektivu bilo zaposleno čak osam ljudi, a danas sve aktivnosti počivaju na plećima samo jednog čovjeka, lako može shvatiti da je situacija teška i neizvjesna'', dodaje Numankadić uz konstataciju da je ulaz u muzej slobodan svakim radnim danom od 9 do 15 sati.

Matična lokacija sarajevskog Olimpijskog muzeja pretpjela je značajna oštećena već tokom prvih dana agresije. Eksponati su sačuvani, i danas krase police muzeja privremeno izmještenog u dvoranu Zetra. Vatra požara je ugašena, ali želja za povratkom nikad nije. Naporima, lobiranjima i prezentaciji stvarnog značaja ove institucije, rekonstrukcija jedne od najljepših građevina u gradu privedena je kraju, a muzej bi se kući mogao vratiti već naredne godine.


''Zahvaljujući Francuskoj ambasadi u našoj zemlji i Evropskoj uniji, očekujemo povratak tokom 2014. godine. Tako bi se na jedan prigodan način obilježila 100. godišnjica Sarajevskog atentata. Bio bi to jedan veliki, važan događaj. Dvije faze obnove uspješno su okončane, slijede radovi na fasadi i enterijeru i s mnogo utemeljnog optimizma očekujemo događaj koji bi po mnogo čemu trebao obilježiti narednu godinu'', kaže Edo Numankadić na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba.

U galeriji fotografija pogledajte izgled Olimpijskog muzeja danas, kao i jedne od najljepših sarajevskih građevina koja bi eksponate trebala primiti nakon obnove naredne godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak