Vaskršnja liturgija u Sarajevu: Vratiti mir u srca i domove (FOTO)

Radiosarajevo.ba

Veliki broj hrišćana jutros je prisustvovao vaskršnoj liturgiji u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu povodom blagdana Vaskrsa, javlja Anadolu Agency (AA).

Vjernici su jutros na vaskršnjem bogosluženju pripalili svoje svijeće na Svetom ognju koji je stigao iz Jeruzalema, a nakon toga su izvršili ophod oko crkve tri puta. Svijeće su pri povratku ugašene i sačuvane kako bi ih vjernici u svojim kućama ponovo zapalili.

Vaskršnju liturgiju predvodio je protojerej-stavrofor Vladimir Stupar. On je čitajući poslanicu patrijarha Irineja, podsjećajući na Hristovo vaskrsnuće, pozvao na ljubav i slogu među vjernicima.

"Živite u ljubavi prema Bogu i bližnjima. Čuvajmo se da Gospoda ne uvrijedimo našim grijesima. Uz radost Hristovog vaskrsenja, zagrlimo jedni druge", kazao je Stupar te podsjetio na progonjene, ponižene, radnike, putnike, učene i neuke širom svijeta koji tragaju za vječnim smislom.

Kazao je kako vaskrsenje Hristovo nije samo čovjekova pobjeda nad smrću već istinska sloboda čovjeka koja ga oslobađa tiranije.

"U zajedničkoj molitvi, jednim ustima pjeva se molitva jedinstva. Pomolimo se da se mir vrati svuda, na prvom mjestu, u naša srca i naše domove", kazao je Stupar čestitajući blagdan vjernicima uz riječi: Hristos vaskrse!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak