Vaskrs u Sarajevu: 'Zagrlimo jedni druge, oprostimo'

Radiosarajevo.ba
Vaskrs u Sarajevu: 'Zagrlimo jedni druge, oprostimo'

Svečana vaskrsna liturgija u Sarajevu održana je u Sabornom hramu Rođenja presvete Bogorodice, javlja Fena.

Liturgija je održana u prisustvu velikog broja vjernika, a starješina Sabornog hrama protojerej Borislav Livopoljac u obraćanju vjernicima rekao da je "danas proljeće dušama", prenosi Federalna televizija.

"Među mnogim imenima kojima crkveni pjesnici veličaju Hrista Vaskrsnoga zapažamo i naziv proljeće. S pravom ga tako nazivaju. To nije slučajna pjesnička konstrukcija, tu nije riječ o proljeću kao godišnjem dobu već je posrijedi duboko poimanje smisla i značenja proljeća kao početka novog života, prirode i svega u njoj", kazao je Livopoljac.

Kako je pojasnio danas se slavi Hrista Vaskrsnog, smrt, početak novog života.

"Danas on dolazi nama, uplašenima i preplašenima. Uplašenima od globalnog svjetskog poretka, od velikih i malih inkvizitora", rekao je Livopoljac.

On je dodao da je danas dan Vaskrsenja te prenio riječi jednog crkvenog pjesnika: "Zagrlimo jedni druge, recimo braćo i onima koji nas mrze i svima sve oprostimo Vaskrsenjem".

Kod pravoslavnih hrišćana, Vaskrsu prethodi sedmonedjeljni post, koji podrazumijeva odricanje od mrsne hrane, alkohola, loših misli i djela. Hodajući je praznik, ali prvi dan Vaskrsa uvijek pada u nedjelju, nakon proljetne ravnodnevnice, a slavi se tri dana.

Na Veliki petak, koji se obilježava kao dan raspeća i smrti Hristove, farbaju se jaja, sa kojima se na Vaskrs vjernici kvrcaju i dijele ih porodici i prijateljima. Jaja simbolišu novi život koji se rađa iz nečega unutra, a farbaju se najviše crvenom bojom, koja simboliše radost vaskrsenja i krv Hristovu.

Praznik koji je suština onoga zbog čega je Isus Hrist došao u liku čovjeka, Vaskrs proslavlja se danas, a predstavlja Hristov povratak u život, njegovo Vaskrsenje, koje se desilo, prema vjerovanju tri dana nakon njegove smrti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak