Vaše dijete uskoro polazi u školu: Ovo je priručnik koji će vam pomoći

Radiosarajevo.ba
Vaše dijete uskoro polazi u školu: Ovo je priručnik koji će vam pomoći

Polazak djece u školu posebna je faza u razvoju djeteta koja predstavlja veliku promjenu, kako za dijete tako i za cijelu porodicu. Upravo iz tog razloga Kantonalna javna ustanova Porodično savjetovalište priredila je priručnik Unapređenje roditeljstva čiji cilj je razvijanje i jačanje roditeljskih kompetencija u pripremi djece za polazak u školu.

Kroz sadržaj priručnika roditelji se mogu upoznati s različitim odgojnim stilovima te načinima na koje mogu potpomoći osamostaljivanje djeteta i njegovu socijalizaciju, odnosno adaptaciju na školsku sredinu.

Polazak u školu je veliki događaj za cijelu porodicu, kako za budućeg đaka tako i za njegove roditelje ističe prof. pedagogije Mahira Poljak.

"Na neki način, to je prvi veliki korak na putu ka zrelosti djeteta, onaj kojim se potvrđuje sav trud, pažnja i ljubav koji su do tog trenutka uloženi u njegov odgoj, ali je i prva ozbiljna provjera da li je odgoj djeteta pravilno usmjeren i je li dijete kvalitetno pripremljeno za školu. Iskustva iz prakse nam o tome govore, a uvjereni smo i u ispravnost principa, da je najbolji način pomaganja djeci - pružanje podrške i pomoći njihovim roditeljima".

U ovom periodu, kaže Poljak, javljaju se brojne dileme i strahovi, ponajviše roditeljski. Svoje strahove i nesigurnosti roditelji neminovno prenose na dijete, zato je važno pomoći im, kako bi svom djetetu što više olakšali adaptaciju na školsku sredinu.

Otkrijte vlastite mogućnosti roditeljstva

Čitajući ovaj priručnik, roditelji imaju priliku dobiti kompetentne odgovore iz svakodnevnih odgojnih situacija, ali istovremeno upoznati i preispitati vlastita iskustva i stavove. Sadržaj obiluje mnoštvom praktičnih vježbi i smjernica o tome kako prepoznati i primjenjivati pozitivne odgojne stilove kao i načinima na koje se može podsticati osamostaljivanje djeteta i njegova socijalizacija, odnosno priprema i adaptacija na školsku sredinu.

Ovaj priručnik s punim povjerenjem potiče na otkrivanje vlastitih mogućnosti roditeljstva kao i unapređivanje i jačanje istih i zasigurno će pomoći svima onima koji žele postati sigurniji i svjesniji vlastitog djelovanja u odgoju općenito, naglasila je Poljak.



Planirano je da će roditelji čija djeca pohađaju predškolsku nastavu u JU Djeca Sarajeva, kao i ostalim vrtićima Kantona Sarajevo, učestvovati u interaktivnim radionicama koje za cilj imaju pružanje podrške roditeljima u pripremi djece za polazak u školu, te dobiti primjerak ovog priručnika.

Također, priručnik Unapređenje roditeljstva će biti dostupan u elektronskoj formi na web-stranici Porodicno.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak